Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Zwane też wypryskiem atopowym, egzemą, a niegdyś świerzbiączką Besniera, wypryskiem alergicznym lub alergicznym zapaleniem skóry. Jest to zaliczana do chorób atopowych choroba skóry, wywołana genetycznie uwarunkowaną nieprawidłową reakcją immunologiczną....
(koklusz) - jest to ostra choroba zakaźna układu oddechowego, którą charakteryzują nawracające napady kaszlu oraz przedłużające się duszności. Jest wywoływana przez pałeczkę krztuśca (Bordetella pertussis). Przebycie krztuśca pozostawia długotrwałą odporność...
Zespół Cushinga - jest chorobą endokrynologiczną, dotyczącą kory nadnerczy.Charakteryzuje się, nadmiernym wytwarzaniem kortyzolu w surowicy krwi. Możliwe przyczyny : -guz przysadki mózgowej -gruczolaki nadnerczy -przewlekłe...
Obecnie mamy do wyboru 3 rodzaje mleka, w zależności od sposobu jego utrwalania.Wśród tych rodzajów znajdują się mleka o różnej zawartości tłuszczu: od 0% do 3,6%.1. MLEKO MIKROFILTROWANE(ESL)najbardziej zbliozne do mleka prosto od krowy. Ma najmniejsze...