Alergie pokarmowe, jak i nietolerancje są to rodzaje nadwrażliwości pokarmowych. Dolegliwości w obu przypadkach mogą być podobne, lecz główne różnice leżą w ich etiologii. Czym jest nietolerancja pokarmowa? W przypadku nietolerancji pokarmowej należy wiedzieć, że w reakcję tego typu...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Jego założeniem jest umożliwienie zwiedzającym uzyskania kompleksowych i pełnych informacji dotyczących sposobów zapobiegania i leczenia wszelkiego rodzaju alergii oraz nietolerancji pokarmowej,...
Czym jest nietolerancja laktozy? Nietolerancja laktozy określa się mianem zaburzeń trawienia. Jak wykazują rożne statystyki dotyka ona...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Nietolerancja laktozy często jest mylona z alergią na białka mleka krowiego. Mylnie obie te przypadłości często nazywa się alergią na mleko, ale jedna z drugą ma niewiele wspólnego....
Laktoza to cukier złożony zawarty w mleku i jego przetworach. Nietolerancja laktozy u dzieci występuje na skutek braku enzymu laktazy w żołądku. Enzym ten pozwala na rozkład laktozy, która jest dwucukrem składającym się z dwóch składników: glukozy i galaktozy. Aby organizm...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to stała nietolerancja glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i jest odpowiedzią immunologiczną organizmu na gluten. W przypadku tej choroby zboża zawierające...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa może powodować zarówno u dzieci jak i dorosłych tworzenie się stanu zapalnego w organiźmie. Sama wykonywałam badania pod kontem nietolerancji ale jak zrobiłam to badanie mojej córce która ma już 11 lat, wyszły jej zupełnie inne produkty. Badanie cytotoksyczne...
Nietolerancja pokarmowa Spotkaliście się z czymś takim, jak nietolerancja pokarmowa? Nie alergia na określone produkty, a nietolerowanie produktów przez organizm (późniejsza reakcja niż w alergii).Pierwszym lekarzem, który zwrócił moją uwagę na to, był ginekolog...
Organizm dziecka nieustannie się rozwija i rośnie, dlatego dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych powinno stanowić priorytet rodziców. Jak mleko krowie wpływa na nasze zdrowie i kiedy można je wprowadzić do diety dziecka? Mleko krowie jak wprowadzać do diety dziecka? Zgodnie...
Kolka u niemowląt Kolka stanowi jedną z najczęstszych dolegliwości wieku niemowlęcego. Objawia się podkurczaniem nóżek, napadami płaczu oraz twardym, wzdętym brzuszkiem. Najczęściej pojawia się pomiędzy 4. a 6. tygodniem życia i ustępuje...
Zaczynając od około 6. miesiąca życia, niemowlę stopniowo powinno otrzymywać różnorodne pokarmy, które uzupełnią jego dotychczasową dietę mleczną. Jednak warto pamiętać, że nie każde dziecko rozwija się w ten sam sposób, dlatego zawsze należy skonsultować się z pediatrą i obserwować reakcje malucha...
Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Choroba ta pojawia się częściej u kobiet, które mają powyżej 35 lat, są w drugiej lub kolejnej ciąży lub maja krewnych, którzy chorują na cukrzycę, ale także tych z nadwagą, z nadciśnieniem tętniczym lub tych, które w poprzednich ciążach miały powikłania lub urodziły...
Główne alergeny pokarmowe to jaja, orzechy, mąka, ryby i mleko. Właśnie alergia na mleko krowie to ostatnio coraz częściej diagnozowana alergia pokarmowa.