Uwaga na gluten! Organizacja przyjęcia, imprezy, a nawet grilla w dzisiejszych czasach to nie lada wyzwanie dla gospodarzy… Sporo osób zmaga się bowiem z różnego rodzaju alergiami, w tym także pokarmowymi. W przypadku celiakii nie można spożywać glutenu – jak go jednak unikać,...
Wędliny od Henryka Kani zostały stworzone z myślą o dzieciach. Ich największą zaletą, jest tzw. krótka etykieta, czyli taka, w której nie znajdziemy dodatków, jak: fosforany, wzmacniacze smaku, karagen, czy glutaminian sodu. Wszystkie trzy testowane produkty: polędwicę drobiową, delikatny schab i...
Najpopularniejszym sposobem pakowania i przechowywania wędlin przyniesionych ze sklepu, jest po prostu zostawienie ich w lodówce w folii, w którą zostały zawinięte. Dość rzadko zdarza się, że wędliny pakowane są w papier. Ile taka wędlina może leżeć w lodówce? Wszystko...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Zaskakująca funkcjonalność Lodówki typu french door dzielą się na dwudrzwiową część chłodniczą pozbawioną przegrody oraz wysuwaną zamrażarkę. Pozwalają na przechowywanie ogromnej ilości produktów, przy jednoczesnym zachowaniu porządku. Bez problemu pomieszczą urodzinowy...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Mamy dla Was do przetestowanie pożywne i pyszne wędliny, które mogą być bazą smacznego śniadania. Dodatkowo zjedzonego w doborowym towarzystwie bohaterów z „Krainy Lodu”! Ale ulubieni bohaterowie dziecięcej bajki to tylko jeden z walorów tych mięsnych przysmaków. Produkty wędliniarskie stworzone...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Boże Narodzenie to wyjątkowo miły i rodzinny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi. Choinka, prezenty i pyszne jedzenie – brzmi fantastycznie, prawda? Jednak święta to również czas zakupów, gotowania i sprzątania. Dlatego proponujemy w tym roku mamom święta last minute – postaw na pyszne gotowe...
Dlaczego lokalne? Gdzie kupować? Na co zwracać uwagę? Dlaczego lokalne? Lokalne produkty to gwarancja, że twoje zakupy są naprawdę świeże, że jesz sprawdzone, regionalne produkty, których skład możesz szybko sprawdzić, a jednocześnie zweryfikować, gdzie właściwie...
W “Boczku wędzonym” marki Kraina Wędlin stwierdzono obecność groźnej bakterii – Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zakażonej ta bakterią prowadzi do groźnej choroby, zwanej Listeriozą -brzmi...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Święconka to tradycyjne pokarmy, które zanosimy do poświęcenia w kościele w Wielką Sobotę. Zwyczaj święcenia pokarmów kultywowany jest w Polsce i innych krajach katolickich. Warto wiedzieć, co się wkłada do koszyczka wielkanocnego. Tradycyjna...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Wielkanoc jest w kościele katolickim świętem niezwykle radosnym, które obchodzi się zgodnie z tradycją. Niedziela Wielkanocna, to zakończenie Wielkiego Postu, który jest jednocześnie okresem zadumy wśród chrześcijan. Dzień wcześniej, w Wielką Sobotę, tradycyjnie święcimy koszyki wielkanocne z pokarmami....
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...