Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-06-23 15:15:00
Autor zdjęcia/źródło: Jessica To'oto'o / Unsplash
Najpopularniejszym sposobem pakowania i przechowywania wędlin przyniesionych ze sklepu, jest po prostu zostawienie ich w lodówce w folii, w którą zostały zawinięte. Dość rzadko zdarza się, że wędliny pakowane są w papier.
Wszystko zależy od sposobu przechowywania. Tak przechowywana wędlina szybko się zepsuje – między innymi z braku powietrza. Ciasno owinięty produkt jest narażony na szybszy rozwój bakterii niż taki, który leży swobodnie i ma „przewiew”.
Optymalna temperatura dla przechowywania wędlin w lodówce to 2-7 stopni. W takiej temperaturze wędlina może poleżeć nawet 2-3 dni, ale pod warunkiem, że jest dobrze przechowywana. Po przyjściu ze sklepu warto wyjąć wędlinę z plastikowych torebek (w dodatku jakże nieekologicznych) i zawinąć ją np. w pergamin. Sprawdzą się też opakowania, które dadzą jej nieco dostępu powietrza – szklane lub z dobrego plastiku, które nie będą szczelnie zakryte. Ciekawą propozycją jest przechowywanie wędlin zawiniętych w lnianą ściereczkę, która doskonale odprowadzi wilgoć i zapewni dostęp powietrza. W takich warunkach krojone wędliny można przechowywać 2 dni. Wędlina w kawałku może poleżeć o 1 dzień dłużej. Jeśli chcemy mieć zapas wędlin na kilka dni dłużej, wybierzmy wędliny suszone (kiełbasy, kabanosy, salami, kindziuk). Tylko te suszone, odpowiednio zapakowane i przechowywane mogą poleżeć w lodówce nawet do 10 dni. Najszybciej psuje się wędlina w plasterkach, dłużej świeżość zachowuje wędlina w kawałku.
UWAGA! Jeśli Twoja wędlina zmieniła zbytnio kolor, nieładnie pachnie lub jej powierzchnia stała się śliska – może nie nadawać się już do spożycia. Lepiej ją wyrzucić, gdyż zatrucia pokarmowe taką wędliną mogą być bardzo groźne.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.