Charakterystyka skóry naczyniowej Skóra naczyniowa to taka, na której czasowo lub stale pojawiają się plamy rumieniowe lub teleangietyzacje. Dotyczy to przede wszystkim obszaru twarzy, szyi oraz dekoltu. Te bowiem miejsca są najbardziej narażone na bezpośredni kontakt z czynnikami środowiskowymi,...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Warzywa jako podstawa zupy Podstawą wielu zup, szczególnie tych w formie kremów są warzywa. Dlatego jest to danie, które możemy wykorzystać do wzbogacenia naszej diety w te cenne produkty. To także sprytny sposób na to by przemycić je do jadłospisu jeśli nie lubimy warzyw w...
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i...
Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy...
Gdy słońce daje się we znaki szukamy ochłody. Wtedy wybawieniem dla nas jest pyszny i orzeźwiający napój jakim jest naturalnie lemoniada. Jeszcze nie wymyślono czegoś równie dobrego na upały, ale lemoniadę da się udoskonalać.. Tym razem wybrałyśmy przepis dla tych z Was,...
Latem mamy nieocenioną szansę na zmianę nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Kuszą nas soczyste i świeże warzywa i owoce. Warto podążać za tymi chętkami, ponieważ właśnie latem dzięki darom, którymi ta pora roku nas obdarza możemy wzmocnić swoją odporność,...
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki...
Anemia, nazywana również niedokrwistością, to niższa od zalecanej normy zawartość hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Konsekwencje tego braku to zmęczenie, senność, zawroty głowy, blada skóra, niskie ciśnienie. Objawy brzmią znajomo? Hematolog z Warszawy podpowie, co pomoże Ci w walce z anemią i jak...
Święta wielkanocne u każdej z nas mogą wyglądać nieco inaczej, ale łączy je wspólny element, bez którego nie może być mowy o Wielkanocy. Jajko jest obowiązkowym symbolem świąt Wielkanocnych. Bez jajka nie ma mowy o potrawach wielkanocnych. Jajka jemy przez całe święta,...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Sierpień to czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych...
Menu na upalne dni powinno być lekkie, to już wiemy. Podczas lata warto także pamiętać o wykorzystywaniu sezonowych warzyw i owoców. To w oparciu o nie powinniśmy przede wszystkim komponować dania, co wcale nie oznacza, że należy całkowicie wyrzucić z kuchni produkty całoroczne....
Dietetycy zgodnie radzą aby dieta dzieci była bogata w odpowiednią porcję warzyw i owoców. Często słyszymy, że podajemy ich dzieciom za mało. Dlatego też wraz z pierwszymi, wiosennymi zbiorami podajemy nowalijki dla dzieci. Warto jednak pamiętać, że pierwsze...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Słabe parametry nasienia Coraz więcej par boryka się z niepłodnością. W Polsce liczba ta przekracza już 1,5 mln, a takich par w rzeczywistości jest dużo więcej niż w statystykach....
Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego stołu zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Przyjmowanie kwasu foliowego zaleca się kobietom już nawet na 3 miesiące przed zapłodnieniem. Zażywanie go w dawce 4 mg do trzeciego miesiąca ciąży, zmniejsza znacznie ryzyko zespołu Downa u dziecka oraz powstania u niego cewy nerwowej. Chodzi tu o kobiety zagrożone ryzykiem...