Do głównych przyczyn niepłodności męskiej zalicza się stres oksydacyjny, czynniki środowiskowe oraz czynniki fizjologiczne. Występujący w organizmie stan zapalny wpływa na zmiany w parametrach jakości nasienia oraz przyczynia się do zwiększonej produkcji reaktywnych form tlenu, które jeszcze bardziej...
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Żelazo w organizmie wpływa na zdolność wiązania się hemoglobiny z tlenem, dzięki czemu tkanki mogą oddychać i prawidłowo funkcjonować, dlatego tak ważna jest dieta bogata w żelazo. Największą zawartość żelaza w organizmie wykazuje oczywiście hemoglobina, ale znajdziemy je również...
Maluchy bardzo często chorują, bo ich niedojrzały układ odpornościowy uczy się w ten sposób walki z drobnoustrojami i wytwarza odpowiednie przeciwciała. Normą jest, że dziecko chodzące do żłobka czy przedszkola przechodzi od 6 do 8 infekcji w ciągu roku.
Od tego jakie posiłki podajesz swojemu dziecku już na początku rozszerzania diety zależy jakich wyborów żywieniowych będzie ono dokonywać w dorosłym życiu. Zdrowych nawyków żywieniowych ucz dziecko od samego początku. Podawaj więc maluchowi świeże warzywa i owoce zamiast...
Katar u małego dziecka występuje niezwykle często. Jest on zazwyczaj pierwszym objawem przeziębienia, ale może pojawić się również na skutek alergii. Maluchy często chorują ,bo ich układ odpornościowy nie jest jeszcze dojrzały i w ten sposób się kształtuje. Katar u dziecka może się więc pojawić bez...
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...
Przyjmujemy do swojego domu różnych gości na Wielkanoc. Potrawy wegetariańskie wbrew temu co się obiegowo o nich sądzi są proste w wykonaniu, a co najważniejsze nie zawiodą żadnego z naszych gości. Dzięki kilku potrawom wege na stole, każdy członek rodziny może się najeść...
Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone,...
Istnieje wiele naturalnych środków i sposobów, wspierających aktywność systemu immunologicznego. Wybraliśmy skuteczne TOP 7 sposobów na naturalne wzmocnienie odporności u dziecka. Naturalne sposoby na odporność: Witaminy W celu wzmocnienia odporności szczególnie ważna jest witamina...
Charakterystyka skóry naczyniowej Skóra naczyniowa to taka, na której czasowo lub stale pojawiają się plamy rumieniowe lub teleangietyzacje. Dotyczy to przede wszystkim obszaru twarzy, szyi oraz dekoltu. Te bowiem miejsca są najbardziej narażone na bezpośredni kontakt z czynnikami środowiskowymi,...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Warzywa jako podstawa zupy Podstawą wielu zup, szczególnie tych w formie kremów są warzywa. Dlatego jest to danie, które możemy wykorzystać do wzbogacenia naszej diety w te cenne produkty. To także sprytny sposób na to by przemycić je do jadłospisu jeśli nie lubimy warzyw w...
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i...
Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy...
Gdy słońce daje się we znaki szukamy ochłody. Wtedy wybawieniem dla nas jest pyszny i orzeźwiający napój jakim jest naturalnie lemoniada. Jeszcze nie wymyślono czegoś równie dobrego na upały, ale lemoniadę da się udoskonalać.. Tym razem wybrałyśmy przepis dla tych z Was,...
Latem mamy nieocenioną szansę na zmianę nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Kuszą nas soczyste i świeże warzywa i owoce. Warto podążać za tymi chętkami, ponieważ właśnie latem dzięki darom, którymi ta pora roku nas obdarza możemy wzmocnić swoją odporność,...
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki...
Anemia, nazywana również niedokrwistością, to niższa od zalecanej normy zawartość hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Konsekwencje tego braku to zmęczenie, senność, zawroty głowy, blada skóra, niskie ciśnienie. Objawy brzmią znajomo? Hematolog z Warszawy podpowie, co pomoże Ci w walce z anemią i jak...