Składniki: 4 szklanki, 1,5 szklanki mleka, 6 dag drożdży, 2 jaja, 13 żółtek, 25 dag cukru pudru, 1 szklanka sklarowanego masła, tabliczka gorzkiej czekolady, garść rodzynków, wanilia, kieliszek rumu, 1/4 łyżeczki soli, masło...
Szparagi z sosem holenderskim Składniki: 2 kg białych lub zielonych szparagów, 150 ml białego, wytrawnego wina, 20 g masła, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, sos holenderski Sposób przyrządzania: Szparagi obrać i odciąć dolny koniec –...
Witamina D produkowana jest samoistnie przez nasz organizm pod wpływem słońca. Jednak że względu na naszą szerokość geograficzną, nasz organizm nie może wyprodukowac jej zbyt dużo. Dlatego też należy zadbac o właściwą dietę. Funkcje: - odpowiada za...
Występowanie:Pordukty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, żółtko jaj, tran, wątroba. Produkty pochodzenia roślinnego: występuje w postaci beta-karotenu,który...
Składniki: 25 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 8 dag masła, 2 jaja, 8 dag rodzynków, 25 ml likieru, cynamon i goździki do smaku, lukier.
Składniki: 70 dag jabłek lub śliwek węgierek (lub jedne i drugie), 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 30 dag jogurtu (naturalnego lub owocowego), 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej i tarta bułka do formy.
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Rogowacenie przymieszkowe to genetycznie uwarunkowane schorzenie dotyczyczące głownie osób młodych. Polega ono na punktowym zrogowaceniu ujść mieszków włosowych. Skóra jest pokryta rozsianymi grudkami, jest sucha i szorstka, sprawia wrażenie tarki. Zmiany...