Dowiedz się czemu woda jest tak ważna w prawidłowym rozwoju dziecka i ile maluch powinien jej wypijać. Ta wiedza pozwoli Ci odpowiedzieć na pytanie konkursowe i być może wybrana hulajnoga trafi właśnie do Ciebie! Dlaczego woda jest...
Jaki napój dla dziecka? Zdecydowanie woda. Niestety dzieciom często ciekawsze wydają się butelki z kolorowymi napojami, atrakcyjność wody w oczach malucha można „wzmocnić”, dodając do niej jego ulubione owoce lub...
Dlaczego powinniśmy jeść makaron? Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi...
Czy masz już swoje wiosenne postanowienia? Wiesz jak ustrzec się przed wiosennym przesileniem? Metod na dobry początek wiosny jest dużo, ale najlepsza jest taka, która pasuje do Twoich potrzeb i Twojego stylu życia. Kilka wiosennych tricków na pewno warto znać:
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń,...
Depresja...
O powstawaniu pokarmu u przyszłej mamy wiemy już dużo, jednak ciągle wiele rzeczy nas zaskakuje i wprawia w zdumienie. Jest to niesamowite, że mleko matki w trakcie ciąży zmienia swój skład zgodnie z rozwojem dziecka w łonie. Z kolei badania przeprowadzone w 2006 r. na...
Kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często zapadasz na infekcje, a twoja skóra jest szara - mogą to być objawy zakwaszonego organizmu, który nie pracuje prawidłowo. Stara się on zneutralizować działanie kwasów, co doprowadza...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Syrop z cebuli nie smakuje najlepiej, a jego zapach może nawet odstraszać, ale jest bardzo skuteczny w walce z uciążliwym, zwłaszcza suchym kaszlem. Podpowiadmy jak zrobić syrop na kaszel, aby był skuteczny. Jego zalety i skuteczność przewyższają więc...
Dlaczego na owoce cytrusowe w ciąży powinnaś nałożyć sobie pewne limity? Po pierwsze owoce cytrusowe mogą alergizować. Dodatkowo potęguje to fakt, że te owoce są „pryskane”. Podejście specjalistów w tej materii jest zróżnicowane. Niektórzy lekarze zalecają, by ciężarna...
Święta zbliżają się wielkimi krokami. W przedświątecznej gorączce przygotowań nie zapomnij o tym co najważniejsze w świętach, czyli o radości, spotkaniu z najbliższymi, pięknie rozświetlonej choinki i satysfakcji z obdarowania bliskich ich wymarzonymi prezentami. Nie masz...
Najbliższym zawsze chcemy podarować to, co najlepsze. Jednak święta to taki czas, gdy wydatków jest dużo więcej niż zwykle i nic dziwnego, że każdy z nas zwraca szczególną uwagę na ceny. Drobny upominek potrafi sprawić większą radość niż najlepszy i...
Obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki Święto Dziękczynienia to okazja do wspólnego zjedzenia indyka. Tradycja ta trwa niezmiennie od XVI wieku. Nasze narodowe święto reprezentuje polska gęsina. Niestety pojawia się ona na naszych stołach rzadko, chociaż kiedyś...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...