Bób pojawia się na straganach a co za tym idzie – również na naszych talerzach już w czerwcu i dominuje przez całe lato. To wyjątkowo zdrowe warzywo sezonowe zawiera mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść bób i czy wszyscy mogą to robić bez...
Czynniki ryzyka dla bólu podczas wiosennych aktywności Zima nie jest dobrym czasem dla aktywności fizycznej. Brzydka pogoda, krótkie dni i zła jakość powietrza nie zachęcają do ćwiczeń na zewnątrz, a zajęcia na siłowni nie sprawdzają się u każdego....
Skład i wartość odżywcza białka sojowego Białko sojowe to bogate źródło aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie...
Kaszka dla niemowląt jest jednym z pierwszych pokarmów, które można podawać dziecku, ponieważ ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju małego człowieka i skutecznie usprawnia procesy trawienne. Kaszka dla niemowląt – kiedy zacząć? Na...
Masło orzechowe to smakowity dodatek do kanapek, sałatek, zup, a nawet smoothie. Zrobienie masła orzechowego w domu nie zajmie nam wiele czasu, a przepis na nie jest wyjatkowo prosty. Domowy przepis na masło orzechowe pozwoli Ci uniknąć sztucznych dodatków, cukru i konserwantów. Jak...
Jak uniknąć przeziębienia? Zdrowe nawyki żywieniowe Codziennie spożywaj pokarmy bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza te zawierające witaminę C, magnez i cynk, by wzmocnić układ odpornościowy. Skorzystaj ze wsparcia dietetyka i włącz...
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis. Dynia pieczona w piekarniku: przepis Do...
Dynia, która jest u nas jesiennym warzywem sezonowym, to niezwykle delikatne warzywo, bogate w składniki odżywcze i mineralne. Powinna się znaleźć w diecie niemowlęcia już dość wcześnie, a dzieci zazwyczaj ją uwielbiają. Od kiedy można podawać dziecku dynię? Od kiedy dynia dla dziecka? Podaj...
Premenstrual Syndrome, czyli PMS, to fizyczne i emocjonalne symptomy, których kobiety doświadczają co miesiąc, przed rozpoczęciem menstruacji. Choć PMS jest powszechnym zjawiskiem, jego dokładna przyczyna nie jest jeszcze w pełni zrozumiana. Istnieją domowe sposoby na PMS, które mogą pomóc złagodzić...
Ma on bardzo intensywny i charakterystyczny smak, który może nie przypaść maluchom do gustu – warto więc wiedzieć, w jaki sposób podawać dziecku zdrowy olej roślinny. Sprawdź, dlaczego warto go wprowadzić do dziecięcej diety. Jak stosować olej z czarnuszki w przypadku...
Wtedy zaczyna wydzielać przykrą woń. Dlatego na intensywny trening, w letnie dni w pracy i na wszelkie okazje, gdy nie chcesz plam pod pachami ani wydzielać brzydkiego zapachu, używaj antyperspirantu o wyjątkowo skutecznej ochronie. Jaki produkt wybrać? Dla każdego inny antyperspirant Każdy...
Płatki śniadaniowe – czym się kierować przy wyborze? Na rynku dostępnych jest wiele produktów, oznaczonych jako płatki śniadaniowe. Nie wszystkie są jednak godne uwagi ze względu duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Żeby mieć pewność, że sięgasz po zdrowe płatki, które dostarczą cennych...
Składniki odżywcze miodu - jakie substancje wspierają naszą odporność Składniki odżywcze miodu są kluczowym czynnikiem wspierającym naszą odporność. Miód jest niezwykle bogaty w różnorodne substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Wiele Pań w okresie ciąży zauważa poprawę kondycji skóry głowy oraz włosów. Stają się gęstsze, bardziej błyszczące i łatwiejsze w pielęgnacji. Ma to bezpośredni związane z faktem, że w okresie ciąży u kobiet znacząco rośnie produkcja estrogenu, który bezpośrednio przekłada się na kondycję...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla...
Często suplementom diety przypisuje się działanie wspomagające układ odpornościowy, pokarmowy czy sercowo-naczyniowy1. A jak jest w rzeczywistości? Kiedy przyjmowanie suplementów diety ma sens? Jak wybrać odpowiedni suplement diety? Odpowiadamy! Czym są suplementy diety? Suplement...
Na stan kondycji psychofizycznej wpływa przede wszystkim styl życia – zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, czas na sen i regenerację. Jednym z kluczowych wyzwań nadal pozostaje niedobór mikroskładników, który osiąga coraz wyższą rangę. Czy w takim razie warto stosować suplementy diety? Suplementy...
Pistacje są popularnymi orzechami, które nie dość, że są smaczne, mają do tego niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliści podkreślają, że pistacje obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu, wzmacniają też układ odpornościowy. Pistacje zawierają również między innymi witaminy E, B6, C,...