Jak poinformował GIS firma NIVEA Polska Sp. z.o.o. dobrowolnie i zapobiegawczo wycofała z obrotu dwie partie chusteczek spłukiwanych toaletowych Bambino Dzieciaki o zapachu gruszki oraz zapachu brzoskwini. Powód wycofania chusteczki...
Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Wiele osób nie je glutenu, ponieważ nie sprzyja ich zdrowiu. Są jednak tacy, dla których spożycie glutenu może stanowić wręcz zagrożenie zdrowia – mają bowiem uczulenie na gluten lub celiakię. Dlatego w niektórych przypadkach niezwykle istotna jest wiedza, czy dany produkt zawiera...
Nasiona sezamu są niezwykle bogate w substancje odżywcze. Są one doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też wapń, magnez, żelazo, fosfor, witaminy B1, cynk, selen. Sezam jest również bogaty źródłem kwasów nienasyconych. Ciasteczka wytwarzane z nasion sezam, czyli popularne u nas sezamki,...
Rukola jest popularną i zdrową rośliną, chętnie spożywaną zarówno oddzielnie, jak i w mieszkankach sałat. Mimo, że kojarzona z sałatą, Rokietta siewna, pochodzi z rodziny kapustowatych – czyli bliżej jej do jarmużu czy brokułów. Ta roślina pochodzenia śródziemnomorskiego jest niezwykle bogata w wapno,...
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu dostępnego w jednym z marketów. Spożycie sałatki jarzynowej zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakteriami Salomonelli,...
Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym stwierdza przekroczenie dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu Kresto Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g. Orzeszki ziemne – zarówno solone jak bez przypraw, są chętnie wykorzystywane jako przekąski, a także dodawane...
Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...
Kaszki dla dzieci są jednym z najpopularniejszych produktów kupowanych przez mamy na początku rozszerzania diety. Niemowlaki je uwielbiają, często korzystają z nich nawet mamy dzieci wczesno przedszkolnych. Kaszki dla dzieci są szybki i łatwe do przygotowania, a poza tym zapewniają maluchom wiele...
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W jednej z partii produktu pn. „Bactitis kids” stwierdzono obecność niedeklarowanych w składzie bakterii Enterococcus faecium, Enterococcus gallinarum oraz zaniżonej w stosunku do deklarowanej w składzie zawartości bakterii...
Już 22 lipca tego roku pojawił się pierwszy komunikat Głównej Inspekcji Sanitarnej dotyczący partii Rizi, Oleju z ryżu. Badania przeprowadzone przez władze austriackie wykazały bowiem, iż w partii tego oleju przekroczono najwyższy dopuszczalny poziom estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg). Główny...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzeganiao Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o rozszerzeniu wycofania produktów prowadzonego przez firmę Häagen-Dazs. Okazało się bowiem, że partie lodów tej firmy są zanieczyszczone tlenkiem etylenu. Partie...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Co ważne, spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się...
W wyniku kontroli urzędowej Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka. Mięso...
W “Boczku wędzonym” marki Kraina Wędlin stwierdzono obecność groźnej bakterii – Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zakażonej ta bakterią prowadzi do groźnej choroby, zwanej Listeriozą -brzmi...
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach chochli określonej w komunikacie poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to grupa związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w sprawie dobrowolnego wycofania produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem występowania bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Ostrzeżenie dotyczy konkretnego produktu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej...