Opublikowany przez: Familiepl 2023-02-21 11:44:28
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Frank Zhang on Unsplash
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Co ważne, spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi.
Salmonellozą można się zarazić poprzez zjedzenie pokarmu albo wody zanieczyszczonej tymi bateriami. Bakterie Salmonelli można spotkać zarówno w organizmach ludzkich, jak i zwierzęcych, ale w zanieczyszczonych przez nie wodach albo na warzywach.
Najczęstsze objawy Salmonelli to: ból brzucha, gorączka, biegunka i wymioty, a także ogólne złe samopoczucie.
Nazwa produktu: Salame Strolghino
Numer partii: 16
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Kraj pochodzenia: Włochy
Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać. źródło GIS
CZYTAJ TEŻ >> Złóż wniosek o 500 plus wygodnie w aplikacji - ZOBACZ
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.