Wielkanoc w wersji light - SMACZNIE I ZDROWO
Opublikowany przez:
Ela91
Święta najczęściej kojarzą nam się z dodatowymi kilogramami. Niekoniecznie musi tak być! Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na Wielkanoc w wersji light, które znakomicie zastąpią tradycyjne, ciężkie potrawy. Warto się skusić na taką odmianę - będzie smacznie i zdrowo. Wielkanoc w wersji light wcale nie musi być nudna i niesmaczna!
Babka drożdżowa
SKŁADNIKI:
• 1,5 łyżeczki suchych drożdży instant (lub 10 g świeżych),
• 40 ml ciepłej wody,
• 250 g mąki pszennej,
• 25 g cukru,
• 3 małe jajka,
• 175 g masła (bardzo miękkiego)
• 1/2 łyżeczki soli,
• do posmarowania ciasta - żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka,
Piec w dużej formie na babkę bez komina, o wymiarach około 10 cm u podstawy i 20 cm na górze.
Sposób wykonania KROK PO KROKU:
- Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na około 10-15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić).
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać spienione drożdże, cukier i jajka. Ciasto wyrabiać przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem za pomocą specjalnego haka do ciasta drożdżowego (wówczas powinno wystarczyć 10 minut wyrabiania),
- Stopniowo dodawać masło ciągle zagniatając lub miksując. Dodawać kolejne porcje masła jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Dodać sól i powyrabiać jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i chwilę powyrabiać,
- Ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc (maksymalnie na 1 dobę lub na krócej, można też od razu przełożyć ciasto do wyrastania w formie).
- Formę wysmarować miękkim masłem. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, uformować kulę i podzielić ją na 2 części (jedną większą - z około 2/3 ciasta i mniejszą z 1/3 ilości ciasta). Większą część włożyć do formy, w środek włożyć dwa palce i zrobić duże wgłębienie. Z mniejszej uformować wałek, włożyć go pionowo do środka wgłębienia. Włożyć dwa palce w przestrzeń pomiędzy częściami ciasta i dotknąć nimi dna, powtórzyć z drugiej strony,
- Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietanką, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny (lub na około 1 i 1/2 godziny gdy babkę pieczemy od razu bez uprzedniego schładzania),
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta jeszcze raz posmarować żółtkiem z mlekiem,
- Ostre nożyczki zanurzyć w zimnej wodzie i szybko zrobić 7 nacięć w cieście. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę. Po około 20 - 30 minutach wyjąć babkę z formy i całkowicie ostudzić.
Wielkanoc w wersji light - SMACZNEGO! :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora