Wielkanoc w wersji light - SMACZNIE I ZDROWO
Opublikowany przez:
Ela91
Święta najczęściej kojarzą nam się z dodatowymi kilogramami. Niekoniecznie musi tak być! Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na Wielkanoc w wersji light, które znakomicie zastąpią tradycyjne, ciężkie potrawy. Warto się skusić na taką odmianę - będzie smacznie i zdrowo. Wielkanoc w wersji light wcale nie musi być nudna i niesmaczna!
Żurek wegetariański
SKŁADNIKI:
- 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/3 pora, po kawałku selera naciowego i korzeniowego, kapusty, świeży koperek,
- 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka suszonych grzybów,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 łyżki oleju roślinnego,
- 250 ml żurku (zakwasu, np. gryczanego),
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (bez śmietany),
Sposób przygotowania KROK PO KROKU:
- Warzywa obrać, opłukać. Większe podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, czosnek, suszone grzyby i łyżeczkę soli. Garnek przykryć i gotować warzywa na małym ogniu przez około 45 minut.
- Pod koniec gotowania dodać pół pęczka natki pietruszki. Wywar przecedzić, z warzyw zachować marchewkę. Wywar postawić na ogniu, doprawić pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru.
- Dodać olej roślinny. Słoik z zakwasem wstrząsnąć, aby połączyć mąkę z płynem, odmierzyć 250 ml (szklanka) i dodać do wywaru.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki.
- Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z połówkami jajek i łyżką chrzanu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora