Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis. Domowy przepis na tradycyjną...
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis. Dynia pieczona w piekarniku: przepis Do...
Zupa z dyni na ostro Składniki: Makaron...
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Warzywa jako podstawa zupy Podstawą wielu zup, szczególnie tych w formie kremów są warzywa. Dlatego jest to danie, które możemy wykorzystać do wzbogacenia naszej diety w te cenne produkty. To także sprytny sposób na to by przemycić je do jadłospisu jeśli nie lubimy warzyw w...
Moda na Halloween w Polsce się utrzymuje, pojawia się coraz więcej imprez w „strasznym” stylu dla dzieci i dla dorosłych. Chętnie spotykamy się w gronie znajomych, poprzebieramy za różne postaci, rzeźbimy dynie... zabawy i śmiechu jest przy tej okazji mnóstwo. Zobaczcie...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
W listopadowym konkursie „Przepis miesiąca” zachęcamy do wykorzystania kończącego się sezonu na dynie. To pyszne i odżywcze warzywo jest bardzo zdrowe, dlatego warto skorzystać z niego, dopóki...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak...
Ponoć najlepsze kasztany są w Paryżu, ale możecie także tą wymarzoną, jesienną przekąskę przygotować u siebie w domu. Lekko słodki smak kasztanów podbija...