Zielona, czarna, czerwona, w saszetkach, liściasta, w granulkach, owocowa, ziołowa…. Wybór jest trudny. Odmian herbat jest bez liku. Jaką więc wybrać do porannego ciastka lub do podwieczorku. Wszystko zależy od tego jaki mamy gust, jakich efektów oczekujemy od napoju i do...
Jeśli uda nam się uniknąć błędów skład, smak i aromat herbaty będą znacznie lepsze. Sprawdźmy więc, o czym warto pamiętać? Dlaczego warto odpowiednio przygotować herbatę? Przede wszystkim dlatego, że prawidłowo zaparzona ma znacznie więcej cennych substancji. Doskonałym przykładem...
Miód znany jest ze swoich cennych właściwości od zarania dziejów. Już w starożytności czczono pszczoły, a miód uważano...
W medycynie azjatyckiej zielona herbata była uznawana za cudowny, uzdrawiający napój. W Japonii stanowiła podstawę ceremoniału parzenia i picia herbaty. W całej Azji Wschodniej dzieci musiały ją pić po zjedzeniu słodyczy. Obecnie zalecają...
Czystek to bardzo silnie działające zioło wzmacniające układ odpornościowy, a przy tym pozbawione wszelkich działań ubocznych. Herbatę z czystka mogą pić nawet dzieci już od 3 miesiąca życia....
Do parzenia herbaty liściastej warto używać dzbanka ze szkła, porcelany lub kamionki. Dzbanka nie należy myć w płynie do naczyń, bo detergent zniszczy smak herbaty. Naczynie możemy oczyścić za pomocą świeżego soku z cytryny, przecierając...
Moringa, a właściwie moringa olejodajna to roślina zwana drzewem życia (znana jest także jako drzewo chrzanowe), która rośnie głównie w krajach azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Jest bardzo odporana na suszę, dlatego świetnie sobie radzi w suchym klimacie. Listki...
Dziękujemy za Wasz tak liczny udział w naszej zabawie - mamy nadzieję, że dzięki niej lepiej poznaliście zieloną herbatę i jej fantastyczne właściwości
Czym jest tran? Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb lub ssaków morskich....
U wielu osób stany osłabienia organizmu obserwuje się na przełomie zimy i wiosny, kiedy to najczęsicej pojawiają się niedobory składników odżywczych. Nie mamy owoców i warzyw w tym czasie,...
O herbacie z pokrzywy mówi Sylwia Mokrysz z zarządu Mokate, właściciela Marki LOYD, w ramach której oferowana jest herbatka LOYD z pokrzywy z trawą cytrynową o smaku cytryny.
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Dlaczego produkty pszczele są wyjątkowe? Wszystkie produkty pszczele mają unikalne cechy wynikające ze skomplikowanego procesu produkcji. Pszczoły angażują się w proces produkcji, który obejmuje zbieranie nektaru, przetwarzanie go w miód, tworzenie wosku, oraz zbieranie pyłku i żywicy do...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Pomagają na dziecięcą niestrawność, przy usypianiu, czy w przypadku zapalenia spojówek – zioła. Terapia ziołami u dzieci wymaga szczegółowej wiedzy...
Jak wynika z najnowszych badań naukowców, picie przez długie lata umiarkowanej ilości kawy pomaga nam dłużej zachować dobrą pamięć. Zawarta w kawie kofeina przeciwdziała procesom degeneracji tkanki nerwowej, które towarzyszą...
Herbata Wyczytałam dziś, ze najlepiej pić herbatę po posiłku, gdyz zawarte w niej szczawiany, garbniki i fityniany utrudniają wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia. Drażnią też przewód pokarmowy, dlatego ci, którzy mają wrzody lub nadkwasotę, nie powinni pić mocnego naparu. Można dodać do herabty mleka,...
Skład i rodzaje kawy rozpuszczalnej Napój przygotowany z kawy rozpuszczalnej ma niemal identyczny skład jak ten powstały z mielonych ziaren. Oprócz kofeiny zawiera on również cenne antyoksydanty, potrzebne organizmowi pierwiastki (wapń, magnez, cynk), a także białko i błonnik....