Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtko jajka, wątroba i podroby, kawior, ryby. Produkty pochodzenia roślinnego: kalafior, kapusta, szpinak, pomidory,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego : wątroba wieprzowa, łosoś, pstrąg , makrela, małże, wołowina, jajko. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, migdały,...
Występowanie:produkty pochodzenia zwierzęcego: wieprzowina, polędwica, wątroba wieprzowa.produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, pestki słonecznika, groch - suche...
Występowanie:Pordukty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, żółtko jaj, tran, wątroba. Produkty pochodzenia roślinnego: występuje w postaci beta-karotenu,który...
Choroba Wilsona to zaburzenia w przyswajaniu miedzi przez organizm. Miedź wydalana jest z organizmu przez wątrobę wraz z żółcią. Kiedy występują zaburzenia w wydalaniu miedzi przez organizm, miedź gromadzi się w wątrobie prowadząc do jej uszkodzenia i w konsekwencji do niewydolności. Co gorsza,...
Płonica czyli szkarlatyna to ostra choroba zakaźna wieku dziecięcego. Wywołuje ją bakterie paciorkowca grupy A. Do zakażenia płonicą dochodzi drogą kropelkową. Pierwsze objawy pojawiają się po 2 do 4 dniach od kontaktu z chorym. Są one bardzo podobne...
Choroba Pompego jest rzadką chorobą osłabiającą mięśnie.Chorują zarówno dorośli jak i dzieci.Przebieg choroby zależy od wieku,w którym pojawia się u chorego,oraz stopnia zaatakowania organów. U dzieci obserwuje się powiększenie mięsnia sercowego.U dorosłych najczęściej...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...