„Zaleca się, aby spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych u dorosłych było tak niskie, jak to tylko możliwe. Nauka dysponuje dziś mocnymi dowodami na to, że tłuszcze trans spożywane w nadmiarze stanowią czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych...
2 kwietnia wchodzi w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej dotycząca zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych - według nowego Rozporządzenia nr 2019/649 ich zawartość w produktach detalicznych może wynosić najwyżej 2 procent. W ten sposób z półek sklepowych może zniknąć...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Dieta wspomagająca pracę mózgu – co powinna zawierać? Dieta na pamięć i koncentrację wcale nie wymaga wielu wyrzeczeń. Podstawą jest dostarczanie niezbędnych składników odżywczych – z naciskiem na „dobre” węglowodany...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Boczki to adipocyty- komórki tłuszczowe, które są ‘magazynkiem’ który tworzy organizm w obawie przed głodem (odziedziczyliśmy to po naszych przodkach, którzy jedli okazjonalnie). Boczki posiadają i kluseczki i dziewczyny posiadające figurę laseczki ;)...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Ostatnio przydarzyła mi się dziwna i komiczna zarazem sytuacja. Stałam w kolejce, w sklepie. Przede mną przemęczona, ale bardzo zadbana mama z nieco...
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Dlaczego u dzieci pojawia się wysoki poziom cholesterolu? Kiedyś dzieci...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych...
Półki sklepowe, aż uginają się pod ciężarem dostępnych czekolad. Gorzkie, deserowe, mleczne, białe, nadziewane, wersje XXL, a wszystkie przystrojone w kolorowe opakowania od których ciężko oderwać wzrok. Kupujemy je z różnych powodów – na prezent, w nagrodę, do wypieków,...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
Hipercholesterolemia u dziecka – czy to w ogóle możliwe? Nieprawidłowa waga ciała, wynikająca z niewielkiej aktywności fizycznej oraz niezdrowego menu przepełnionego produktami przetworzonymi i gotowymi daniami, to...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Karmisz piersią, więc na wszelki wypadek ograniczasz się do jedzenia suchego chleba a na obiad gotujesz mięsa z kurczaka z ryżem i marchewką, aby przypadkiem nie zaszkodzić maleństwu? Bez przesady! Takim ograniczaniem jadłospisu szkodzimy własnemu zdrowiu. Twoja dieta nie musi...