W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Naszą tradycją stało się nie tylko dbanie o przyszłe mamy, lecz także obdarowywanie Was prezentami podczas warsztatów: „Przygoda z macierzyństwem”. Wiemy, że w najbliższym...
Najtrudniejsze jest podjęcie decyzji oraz zrobienie pierwszego kroku, potem z łatwością wyrobimy w sobie nawyk – Twój organizm daje Ci znaki, że brakuje...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Naszą tradycją stało się nie tylko dbanie o przyszłe mamy, lecz także obdarowywanie Was prezentami podczas warsztatów. Wiemy, że w najbliższym czasie macie sporo wydatków, dlatego dzięki familijnym wyprawkom podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę i w jakie produkty warto...
Coraz więcej osób spożywa na co dzień koktajle warzywne odchudzające. Przepisy są szybkie w wykonaniu i czynią sporo...
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Leki i suplementy diety to nic innego jak sproszkowana lub upłynniona chemia. Syntetyki - nawet te najlepsze - nie są w stanie zastąpić miodu, czosnku czy cebuli. Nie od dziś bowiem wiadomo, że wszystko co najzdrowsze, pochodzi z natury.
Jesienią bardziej uaktywniają się schorzenia układu pokarmowego. Jemy więcej, bardziej tłusto i kalorycznie, uczucie senności zabijamy kolejnymi filiżankami kawy i napojami energetycznymi.
Tata jest ważny! Zarówno zdrowie mamy jak i taty jest ważne przy poczęciu dziecka. Zacznijmy więc od przyszłego ojca. Picie piwa i innych trunków jak i palenie...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Pierwsza i zarazem najważniejsza różnica zaszła już od samych narodzin dziecka, ponieważ matka może przebywać razem z noworodkiem w jednej sali. kiedyś było to niemożliwe. Dziś wiemy, że ten pierwszy kontakt powinien nastąpić...
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
Karmienie naturalne jest najlepiej dostosowane do potrzeb maluszka, mleko ma odpowiednią temperaturę i jest gotowe "zawsze i wszędzie". Maluszek jest bliżej mamy, co zdecydowame pogłęnia więź miedzy nimi. Brzmi rewelacyjne ale.... jest też i druga strona medalu zastoje, zapalenia piersi, poranione...