Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna. Znajduje również zastosowanie w kulinariach. Surowe owoce są niejadalne z powodu gorzkiego smaku i zawartości trującego składnika -...
Aloes - roślina coraz częściej doceniana i uprawiana również w warunkach domowych. Istnieje blisko 400 odmian aloesu - może występować w postaci krzewu, byliny, a nawet drzewa.Jest to roślina lecznicza, sok z aloesu używany jest w medycynie i kosmetologii, jego smak doceniają też...
Termin ten odnosi się do stanu jędrności żywych komórek roślinnych, rzadziej zwierzęcych. Jest to stan spowodowany wysyceniem komórek lub tkanek wodą. Dzięki temu roślina lub narząd ma możliwość utrzymania kształtu oraz określonej pozycji. Dotyczy to tkanek i komórek nie posiadających...
Bioflawonoidy – to naturalnie występujące w roślinach związki fitochemiczne (phyto znaczy po grecku „roślina”), które mają bardzo duży wpływ na nasz organizm wzmacniając go i zapobiegając chorobom. Bioflawonoidy nadają roślinom barwę, szczególnie owocom,...