Czym są zaburzenia odżywiania Wyróżniamy kilku podstawowych zaburzeń odżywiania. Należą do nich m.in. anoreksja, bulimia czy zespół napadowego objadania się lub wybiórcze jedzenie. Jednak tak naprawdę definicję zaburzeń odżywiania należy interpretować znacznie szerzej. Przyjmuje...
Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
Różnego rodzaju dolegliwości wargowe są spotykane dość często i powszechnie – zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Ma na to wpływ przede wszystkim łatwość ich przenoszenia oraz styl życia jaki wiele osób współcześnie...
Dojrzewanie to niełatwy okres dla młodych ludzi. Burza hormonów, pierwsze uniesienia miłosne i trudne decyzje wywołują młodzieńcze bunty i częstsze kłótnie z rodzicami. To wszystko ma duży wpływ na kształtowanie się poczucia własnej wartości, wiary w siebie i własnych...
Dlaczego osoby starsze mają problemy z prawidłowym odżywianiem Tym, co napędza nasz apetyt, jest smak potraw, które najczęściej jadamy. Niestety z wiekiem liczba kubków smakowych na języku maleje. Stąd osoby w podeszłym wieku nie mogą cieszyć się smakiem potraw jak niegdyś. Efektem jest...
Które choroby psychiczne najczęściej dotykają dzieci? Dr Dorota Kalka, psycholog rozwojowy,...
Ciężka depresja objawia się zaniedbywaniem wszelkich potrzeb organizmu. Prawidłowa dieta w przypadku osób cierpiących na tę chorobę jest bardzo istotna. Depresja natomiast może powodować, niekiedy bardzo skrajne, stany – od całkowitego braku...
Dietetyk.. czyli kto? Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk...
Białko, tłuszcze, węglowodany, woda, minerały, witaminy, aminokwasy oraz NNKT - to tylko niektóre z kluczowych elementów zbilansowanej diety, które wspierają wzrost i rozwój naszych pupili. Ignorowanie właściwego składu karmy może prowadzić do zaburzeń rozwojowych, dlatego tak ważne jest dostarczanie...
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany...
Nie byłam również chudą kobietą, ale dodatek w postaci 15 kilogramów na przestrzeni trzech lat był dla mnie sporym rozgoryczeniem. To właśnie wtedy siostra nakłoniła mnie do zapoznania się z ofertą cateringów dietetycznych. Byłam pod ogromnym wrażeniem, jak wiele pozytywnych...
Niedawno w Internecie pojawiły się nagrania, na których mama supermodelki Gigi Hadid rozmawia z nią na temat odżywiania. Yolanda Hadid doradzała w kwestii diety nastoletniej wówczas Gigi. Okazuje się, że dieta modelki była dość restrykcyjna. „Czuję się naprawdę słabo i jestem głodna. Zjadłam...
Temat zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety bliski jest większości z nas - w końcu o założeniach zróżnicowanego, korzystnego dla organizmu jadłospisu słyszymy wszędzie i teorię znamy już na pamięć. Niestety w praktyce, wiedza teoretyczna pozostaje wiedzą teoretyczną, a na co dzień odżywiamy się...
Jeśli jesteś (lub byłaś) w ciąży, z pewnością wiesz, jak to jest, gdy pojawia się uczucie „coś bym zjadła”. Ciąża jest czasem szczególnym, także pod względem jedzenia. Kiedy zarówno zachcianki, jak i apetyt na konkretne pokarmy pojawiają się ze zdwojoną siłą. Psychodietetyk z Poradni MedFood - Agnieszka...
ADHD, jest złożonym problemem, nie obejmuje tylko zauważalnych dla nas symptomów. Wszystkim nam ADHD kojarzy się z impulsywnymi zachowaniami, które nie są akceptowalne. Obok zauważalnych różnic w zachowaniu, osoba z...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...