Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, ryby, mięso pręgi, dróbProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże, soja, kiełki pszenicy, orzechy...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, pstrąg, śledź, makrela, mięso kurczaka, krab, dziczyznaProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
FASZEROWANA PAPRYKA Faszerowana papryka jest lekkim,smacznym i bardzo pożywnym daniem.Zawiera dużo magnezu, żelaza, sodu, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, błonnika, kwasu foliowego który ułatwia przyswajanie żelaza ...
Główne objawy anemii to:- ciągłe zmęczenie,- apatia i brak sił,- blada skóra,- ból głowy,- szybszy niż zwykle oddech.Przyczyną anemii jest niski poziom krwinek czerwonych oraz hemoglobiny. Często...
Słowo flambirowanie wywodzi się z francuskiego, od słowa flamme – płomień. Jest to sposób podania potrawy. Charakteryzuje się skropieniem dania alkoholem tuż przed podaniem , a następnie podpaleniem. Oczywiście należy pamiętać o ugaszeniu!
Dna moczanowa zwana również artretyzmem lub skazą moczanową jest to przewlekła choroba związana z zaburzeniem metabolizmu kwasu moczowego. Najczęściej dotyka ona mężczyzn po 40 roku życia. Wiąże się z różnego niezdrowym odżywianiem i innymi chorobami...
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Co wywołuje tospolazmozę ?Toksoplazmoza jest wywoływana przez pasożyta (pierwotniaka Toxoplasma gondii) przenoszonego głównie przez koty. Możliwe jest również przenoszenie przez ptaki, karaluchy, muchy.Jak można zarazić się toksoplazmozą?
Okazuje się, że to nie ziemniaki są tuczące, a jedynie dodatki, które do nich dodajemy, jak mięso, sosy, tłuszcz czy skwarki. Sam ziemniak jest lekkostrawny i niskokaloryczny - 100 g zawiera ok. 80 kcal.Zawierają dużo witaminBulwy są bogate w witaminę C, a najwięcej...