Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Brzmi jak paradoks, ale niestety to prawda. Kosmetyki, które nakładasz na skórę, aby ją nawilżyć, wygładzić, odżywić i odmłodzić powodują jej starzenie się. Zawierają bowiem syntetyczne konserwanty, które oprócz tego, że przedłużają trwałość produktu i działają bakteriobójczo...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Dlatego coraz modniejsza staje się postawa proekologiczna, nastawienie na zrównoważone współistnienie ze światem i szacunek dla środowiska naturalnego. Można śmiało powiedzieć, że to więcej...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Coraz więcej firm oferuje nam kosmetyki eko lub bio, a my zaczynamy coraz chętniej po nie sięgać. Chcemy być ekologiczni także w sferze pielęgnacji po to, by żyć zdrowiej, a jednocześnie przyczynić się do ratowania środowiska, w którym żyjemy. Czym tak...
Barszcz czerwony na Mazowszu, zupa ze święconki w Małopolsce, żurek wielkopolski — mimo różnych tradycji i zwyczajów wszystkie wielkanocne stoły zawsze uginają się pod obfitością potraw. Co zawiera majonez light? Jak wybierać gotowe ciasta, gdy zabraknie...
Karmienie naturalne jest najlepiej dostosowane do potrzeb maluszka, mleko ma odpowiednią temperaturę i jest gotowe "zawsze i wszędzie". Maluszek jest bliżej mamy, co zdecydowame pogłęnia więź miedzy nimi. Brzmi rewelacyjne ale.... jest też i druga strona medalu zastoje, zapalenia piersi, poranione...
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, nabiera w ostatnim czasie zupełnie nowego znaczenia. Coraz więcej osób przekonuje się także, że prawdziwie brzmi: „co jesz, tak wyglądasz”. Dlatego zarówno branża żywieniowa, jak i kosmetyczna, zwraca się w stronę składników pochodzenia naturalnego. Prawdziwe piękno...
Pielęgnacja delikatnej skóry niemowląt wymaga pewnej dozy wiedzy – co szkodzi, czego nie wolno, gdzie stosować i w jakiej ilości. W czasach, gdy kosmetyki dziecięce zalewają sklepowe półki, mało kto zajmuje sobie głowę czytaniem etykiet ze składem. Zakładamy, że skoro preparat został dopuszczony do...
Niemowlak do pół roku potrzebuje ok. 750 ml wody dziennie. Dziecko do pierwszych urodzin powinno dostawać już ok. 800 ml wody dziennie. Jak wiadomo z wiekiem zapotrzebowanie wzrasta. Dla maluchów do trzeciego roku życia dzienna ilość wody wynosi 1300 ml. Starszaki między...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Kolorowe opakowania i sugestywne reklamy kosmetyków kuszą obietnicami pięknej, gładkiej i promiennej skóry czy lśniących włosów lub paznokci. Niestety nawet drogie lub oznaczone jako naturalne kosmetyki nie dają nam gwarancji, że zawierają one tylko naturalne substancje. Większość z nich zawiera bowiem...
Kosmetyki organiczne, czyli… jakie? Kosmetyki organiczne,...