W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Łupież jest chorobą skóry głowy, która objawia się w postaci łuszczącego się naskórka i przyspieszonego podziału komórek skóry głowy, a także uporczywego świądu. Przyczyną łupieżu mogą być różne czynniki, w tym zakażenia grzybicze, alergie, a nawet niewłaściwa pielęgnacja skóry głowy. Jednak na...
O komarach mówi się, że są mistrzami w uprzykrzaniu nam letniego odpoczynku. Trudno się z tym nie zgodzić. W końcu często zdarza się, że te niewielkie owady potrafią zmienić nawet najwspanialszy wypoczynek w koszmar. Możemy być w najpiękniejszym miejscu, relaksować się w nasz ulubiony sposób i rozkoszować...
Zaparcia, wzdęcia, biegunki, a może problemy z nieświeżym oddechem? Wszystkie schorzenia organizmu człowieka mają swoje źródło w problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego. Każdego dnia...
Jak uniknąć niestrawności? Jeśli często cierpisz na niestrawność, przestrzegaj zdrowej, zbilansowanej diety. Zamień napoje gazowane na herbatki ziołowe i wodę. Ogranicz również spożycie kofeiny i alkoholu. Unikaj tłustych i pikantnych potraw, a także...
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.