Zażywanie probiotyków – najważniejsze korzyści Probiotyki to zdrowe bakterie, które bytują w jelitach i regulują funkcje trawienne. Ich brak jest często główną przyczyną występowania biegunki w ciąży....
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Jak się czujesz? Ile razy słyszysz to pytanie? Pewnie miliony, prawda? W ciąży każdy jest zatroskany o Twoje samopoczucie i stan zdrowia, ale prawda jest taka, że tylko Ty sama jesteś w stanie dobrze zadbać o siebie i maluszka. Na co dzień podejmujemy bardzo dużo decyzji...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Zmęczenie wiosenne zazwyczaj pojawia się pod koniec zimy, a na początku wiosny, czyli głównie w marcu i kwietniu. Może ono trwać nawet kilka tygodni. Lekarze nazywają to schorzenie syndromem...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Mleczko pszczele śpieszy nam zatem z pomocą w niemal wszystkich problemach zdrowotnych, pomaga zwalczać choroby różnego pochodzenia. O wyjątkowości mleczka...
Na co zwykle chorujemy jesienią i zimą? Za zdecydowaną większość infekcji sezonowych odpowiadają wirusy, np. grypy, paragrypy, adenowirusy, rinowirusy i koronawirusy. Bardzo łatwo przenoszą się pomiędzy kolejnymi osobami drogą kropelkową lub poprzez bezpośredni kontakt z chorym. Czasem zamiast...
Kosmetyki i farmaceutyki rodzimej produkcji wyrobiły sobie mocną pozycję na rynku, wyróżniając się jakością, ceną, a przede wszystkim wartością dla polskiego konsumenta. Wspieranie naszej gospodarki...
Oczekiwanie na maluszka to bardzo radosne chwile w życiu przyszłej mamy. Czas ten powinien być wypełniony spokojem i dbaniem o zdrowie mamy oraz dobry rozwój dziecka. Przed porodem warto również zastanowić się i sprawdzić, co będzie potrzebne dla dziecka po narodzinach, bo kompletowanie wyprawki...
Wielu z nas uwielbia grzyby i słusznie, bo wbrew obiegowym opiniom zawierają one sporo składników odżywczych. Nie mają tez wiele tłuszczu, są za to dobrym źródłem witamin z grupy B – szczególnie ryboflawiny (wit. B2) i niacyny (wit. B3). Jednak grzyby są również ciężkostrawne, dlatego osoby z wrażliwym...
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, dzieci i młodzież (4-18 lat) powinny spożywać 3-4 porcje mleka lub jego przetworów dziennie. Natomiast osobom dorosłym zaleca się spożywać dziennie 2-3 porcje nabiału. Pamiętajmy, że warto wybierać polskie...
Wiosenna edycja bezpłatnych warsztatów dla kobiet w ciąży „Przygoda z macierzyństwem” startuje już 26 lutego w Warszawie. Zapraszamy wszystkich przyszłych rodziców, którzy chcą uzyskać rzetelną i fachową wiedzę od naszych ekspertów w dziedzinie ciąży i porodu. Nowa edycja 2020: Bezpłatne...
Oto kilka często spotykanych stwierdzeń na temat karmienia piersią. Niektóre z nich są oparte na faktach, ale część należy traktować w kategorii mitów: 1. Karmienie piersią wiąże się z ograniczeniami w diecie Zdrowe odżywianie i zbilansowanie posiłków jest bardzo ważne...
Czym jest colostrum? Siara (colostrum) to substancja naturalna, wytwarzana w gruczołach mlekowych wszystkich ssaków. Produkcja siary rusza pod koniec ciąży, a największa intensywność wytwarzania colostrum przypada na pierwsze godziny po porodzie. Jest to zatem pierwszy pokarm, który nowonarodzony...
Zapraszamy przyszłe mamy i tatusiów na spotkanie z ekspertami zajmującymi się tematyką ciążową, specjalistami od zdrowia dziecka oraz z innymi rodzicami! Będzie dużo wiedzy, wiele atrakcji i niespodzianek. Jeżeli oczekujecie na pojawienie...
Jedyne czego potrzebujesz to dobry blender. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie umyć, obrać, pokroić i wkładać do zmiksowania. Najlepsze w robieniu smoothie jest to, że jest ono banalnie proste. Dodatkowo dzięki regularnemu piciu smoothie szybko zauważysz wdzięczność...