Potówki u niemowlaka – jak wyglądają? Potówki zazwyczaj nie są groźne dla zdrowia maluszka. Niestety oprócz nieestetycznego wyglądu mogą powodować pieczenie i lekkie swędzenie,...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Cytryna znana jest z wielu właściwości zdrowotnych jakie posiada. Przede wszystkim jest ona źródłem witaminy C, co wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Witamina C ułatwia również wchłanianie się żelaza, co pozytywnie oddziałuje na układ krążenia i obniża poziom...
Młode warzywa to bogactwo flawonidów mających działanie przeciwutleniające, a tym samym wzmacniające odporność organizmu na wszelkie infekcje. Jednak często tak nie jest i okazuje się, że nowalijki...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Warto jeść wszystkie warzywa i pomidory są tego bardzo dobrym przykładem. Zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz, zwany likopenem, który jest zawarty...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Nowe przepisy o zakazie sprzedaży śmieciowego jedzenia w szkołach weszły...
Teorii jest wiele, jednak nie wszystkie są potwierdzone naukowo i nie każda jest skuteczna. Niektóre wydają się nawet absurdalne i nie są już brane pod...
Warto zwrócić uwagę na świeżo...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Wbrew powszechnie panującej opinii w czasie karmienia piersią nie obowiązuje jakaś specjalna, ścisła dieta. Jadłospis matki karmiącej po prostu powinien zawierać zdrową, lekkostrawną żywność. Należy tak komponować posiłki, żeby były urozmaicone oraz zawierały niezbędne dla mamy i dziecka składniki...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie...