Pamiętam jak kiedyś moja mama taki robiła. Jajko, olej, sól i musztarda do smaku i chyba śmietana na koniec. Był pyszny! Jeszcze dziś pamiętam ten smak..
Robicie czasem taki majonez domowy czy korzystacie ze sklepowego?
18 lutego 2016 16:10 | ID: 1283091
Często robię, bo wychodzi duuużo lepszy i taniej. I wcale nie jest trudno zrobić.
Ważne jest aby produkty czyli jajko, musztarda , olej i jogurt były w temperaturze kuchennej.
Zółtko rozcieram z łyżką musztardy. Potem cieniutką strużką wlewam olej i cały czas miksuję.
Dodaję sól, odrobinę czosnku . Doprawiam jeszcze czasem musztardą i zmielonym świeżo pieprzem.
I dodaję jogurt. Majonez jest wówczas lekko kwaśny i lżejszy. No i nie taki bardzo gęsty.
Ale jeśli potrzebuję majonez do dekoracji, to nie dodaję jogurtu.
Używam oleju słonecznikowego i musztardy Dijon . Czasem tę dobrą i oryginalną można kupić w Biedronce.
Do majonezu dodaję też posiekaną zieloną pietruszkę lub świeże zioła. Taki majonez bardzo szybko znika z mojej lodówki. Szczególnie gdy syn przyjeżdża.
18 lutego 2016 16:12 | ID: 1283093
Mam ochote zrobic taki majonez choć troszkę się obawiam by się nie zważył..
18 lutego 2016 16:15 | ID: 1283096
Mam ochote zrobic taki majonez choć troszkę się obawiam by się nie zważył..
Jeśli się zwarzy to dodajesz odrobinkę zimnej wody.
Albo ucierasz nowe żółtko z musztardą i dolewasz powoli ten zwarzony , ciągle ucierając.
18 lutego 2016 16:17 | ID: 1283098
Mam ochote zrobic taki majonez choć troszkę się obawiam by się nie zważył..
Jeśli się zwarzy to dodajesz odrobinkę zimnej wody.
Albo ucierasz nowe żółtko z musztardą i dolewasz powoli ten zwarzony , ciągle ucierając.
Dziękuję za podpowiedzi> Spróbuje!
A jeszcze pytanko - Czym ucierać? Czy taką drewnianą pałką do ciasta czy mikserem można?
18 lutego 2016 16:18 | ID: 1283099
Ja robię majonez mikserem.
18 lutego 2016 16:27 | ID: 1283101
A oleju tak ok. 1l wystarczy?
18 lutego 2016 17:08 | ID: 1283111
Kiedyś tylko i wyłącznie swój majonez robiłam ale jak jest taki wybrór to kupuję kiedy go potrzebuję...
18 lutego 2016 17:13 | ID: 1283112
Nie robię , kiedyś tak jak półki były w sklepach puste Poprostu nie chce mi się
18 lutego 2016 17:16 | ID: 1283115
Majonez robię tylko wtedy gdy mam " pokazówkę", że wszystko jest swojskie i samodzielnie wykonane i na święta.Na codzień nie używamy majonezu a jak mi czasami potrzeba to kupuję , o smaku i konsynstencji wg poitrzeb.
18 lutego 2016 17:53 | ID: 1283124
Tez jeszcze nie robiłam ale mam ochotę spróbować..
18 lutego 2016 18:12 | ID: 1283131
A oleju tak ok. 1l wystarczy?
Na jedno żółtko wystarczy 1 szklanka oleju.
18 lutego 2016 18:38 | ID: 1283143
Często robię, bo wychodzi duuużo lepszy i taniej. I wcale nie jest trudno zrobić.
Ważne jest aby produkty czyli jajko, musztarda , olej i jogurt były w temperaturze kuchennej.
Zółtko rozcieram z łyżką musztardy. Potem cieniutką strużką wlewam olej i cały czas miksuję.
Dodaję sól, odrobinę czosnku . Doprawiam jeszcze czasem musztardą i zmielonym świeżo pieprzem.
I dodaję jogurt. Majonez jest wówczas lekko kwaśny i lżejszy. No i nie taki bardzo gęsty.
Ale jeśli potrzebuję majonez do dekoracji, to nie dodaję jogurtu.
Używam oleju słonecznikowego i musztardy Dijon . Czasem tę dobrą i oryginalną można kupić w Biedronce.
Do majonezu dodaję też posiekaną zieloną pietruszkę lub świeże zioła. Taki majonez bardzo szybko znika z mojej lodówki. Szczególnie gdy syn przyjeżdża.
Muszę wypróbować ten przepis:)
18 lutego 2016 18:44 | ID: 1283148
Robię domowy majonez jak p.Dunia z tymże kręce drewnianą gałką
18 lutego 2016 18:57 | ID: 1283153
Czy to prawda, że majonez należy ucierać tylko w jedną stronę?
18 lutego 2016 21:16 | ID: 1283192
Czy to prawda, że majonez należy ucierać tylko w jedną stronę?
mama moja zwsze mi powtarzała ,ze ciasta kręci sie w jedną stronę z biegiem słońca :)
jej a ja to jak mi wygodnie -i w prawą i w lewą
lewa reka i lewą
zmian w tą zmiana w tamtą ...
moim zdaniem to nie ma różnicy jak to sie kręci wazne ,ze wychodzi
18 lutego 2016 22:32 | ID: 1283204
Często robię, bo wychodzi duuużo lepszy i taniej. I wcale nie jest trudno zrobić.
Ważne jest aby produkty czyli jajko, musztarda , olej i jogurt były w temperaturze kuchennej.
Zółtko rozcieram z łyżką musztardy. Potem cieniutką strużką wlewam olej i cały czas miksuję.
Dodaję sól, odrobinę czosnku . Doprawiam jeszcze czasem musztardą i zmielonym świeżo pieprzem.
I dodaję jogurt. Majonez jest wówczas lekko kwaśny i lżejszy. No i nie taki bardzo gęsty.
Ale jeśli potrzebuję majonez do dekoracji, to nie dodaję jogurtu.
Używam oleju słonecznikowego i musztardy Dijon . Czasem tę dobrą i oryginalną można kupić w Biedronce.
Do majonezu dodaję też posiekaną zieloną pietruszkę lub świeże zioła. Taki majonez bardzo szybko znika z mojej lodówki. Szczególnie gdy syn przyjeżdża.
muszę kiedyś wypróbować przepis Pani:D
19 lutego 2016 08:14 | ID: 1283253
Często robię, bo wychodzi duuużo lepszy i taniej. I wcale nie jest trudno zrobić.
Ważne jest aby produkty czyli jajko, musztarda , olej i jogurt były w temperaturze kuchennej.
Zółtko rozcieram z łyżką musztardy. Potem cieniutką strużką wlewam olej i cały czas miksuję.
Dodaję sól, odrobinę czosnku . Doprawiam jeszcze czasem musztardą i zmielonym świeżo pieprzem.
I dodaję jogurt. Majonez jest wówczas lekko kwaśny i lżejszy. No i nie taki bardzo gęsty.
Ale jeśli potrzebuję majonez do dekoracji, to nie dodaję jogurtu.
Używam oleju słonecznikowego i musztardy Dijon . Czasem tę dobrą i oryginalną można kupić w Biedronce.
Do majonezu dodaję też posiekaną zieloną pietruszkę lub świeże zioła. Taki majonez bardzo szybko znika z mojej lodówki. Szczególnie gdy syn przyjeżdża.
muszę kiedyś wypróbować przepis Pani:D
Domowy bez ulepszaczy i konserwantów
19 lutego 2016 10:30 | ID: 1283302
taki domowy najelpszy
19 lutego 2016 17:19 | ID: 1283377
taki domowy najelpszy
Pewnie!
19 lutego 2016 20:06 | ID: 1283403
Robiłam kiedyś majonez wykorzystując całe jajko i był na prawdę bardzo dobry .
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.