Ja w tym roku zamierzam upiec babkę z ajerkoniakiem... jest pyszna :)
Poniżej podaję przepis:
BABKA WIOSENNA Z AJERKONIAKIEM
2 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 4 jajka, szklanka oleju, szklanka ajerkoniaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, otarta skórka z cytryny, gotowa polewa oraz posypka, masło i tarta bułka do formy
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i solą na gładką masę. Dodaj olej, skórkę cytrynową i ajerkoniak, wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj. Formę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Polewę (cytrynową lub czekoladową) przygotuj według przepisu na opakowaniu. Babkę wyjmij z formy, ostudź, polej polewą i udekoruj posypką, np. kolorowymi cukiereczkami, wiórkami lub perełkami.