Właśnie jak wyżej w temecie jadacie? lubicie?
A jak to z czym?
Różnie się je:-) z mizerią, ketchupem, ja dziś wypróbowałam ze śmietaną
21 stycznia 2011 10:52 | ID: 388191
A ja nie jadłam nigdy babki ziemniaczanej, ale moja Babcia pochodzi z miejscowości, z której wywodzi się coś bardzo pysznego, również ziemniaczanego :)
Ciulim Lelowski:
porcja na 10 osób:
składniki:
- 5 kg ziemniaków
- 1,5 – 2 kg żeberek
- 2 – 3 cebule
- 15 dkg smalcu - najlepiej gęsiego
- przyprawy: sól, pieprz
(dla ulepszenia smaku można dodać: jajko, mleko, golonkę, skrzydełka drobiowe itp. oraz inne przyprawy wg smaku)
sposób wykonania:
Pokroić żeberka na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem. Przyprawione odstawić na około 2 godziny. Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać utartą na tarce cebulę. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem garnka wlać warstwami masę ziemniaczaną przekładając mięsem. Piec w piecu chlebowym (najlepiej całą noc). Podajemy gorący.
Taki jest oryginalny przepis, ale oczywiście z braku pieca chlebowego Moja Babcia piecze go w takiej podłużnej brytfannie-gęsiarce przez ok 2 h. Trochę tłusta potrawa, ale jaka pyszna...
21 stycznia 2011 12:40 | ID: 388347
nigdy tego niejadlam musze sprobowac
21 stycznia 2011 15:24 | ID: 388555
Ścieram na maszynce elektrycznej surowe ziemniaki,do nich dodaje np 2 jajka(w zależności ile jest ziemniaków),mąkę,podsmażony boczek kiełbasę i cebulę,sól,pieprz,i szklankę mleka,ucieram na jednolitą masę jeżeli jest rzadkie dodaje mąki.Masa musi być taka na wpół lejąca.Wylewam na blaszkę kładę 3-4 plasterki boczku i do piekarnika na ok 45 minut.
Dzięki, teraz chociaz potrafię sobie to wyobrazić.
21 stycznia 2011 19:44 | ID: 388839
Jakiś czas temu "obił" mi się o oczy przepis na babkę ziemniaczaną ale z gotowanych ziemniaków,kto pamięta jak zrobić,same gotowane czy też dodaje się surowe ziemniaki ?
21 stycznia 2011 20:47 | ID: 388969
Jakiś czas temu "obił" mi się o oczy przepis na babkę ziemniaczaną ale z gotowanych ziemniaków,kto zpamięta jak zrobić,same gotowane czy też dodaje się surowe ziemniaki ?
Z gotowanych ziemniaków, nigdy takiej nie jadłam
21 stycznia 2011 20:54 | ID: 388980
Jakiś czas temu "obił" mi się o oczy przepis na babkę ziemniaczaną ale z gotowanych ziemniaków,kto zpamięta jak zrobić,same gotowane czy też dodaje się surowe ziemniaki ?
Z gotowanych ziemniaków, nigdy takiej nie jadłam
Ja też nie jadłam takiej ale widziałam nawet na familie post z owym przepisem i chętnie bym wypróbowała
23 lutego 2011 14:04 | ID: 427900
Chyba dzis się wezmę za taką babkę:)))
23 lutego 2011 14:06 | ID: 427903
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
23 lutego 2011 14:12 | ID: 427909
u mnie uwielbiają babke ziemniaczaną....ja jeszcze dodaje przyprawione ,jak na mielone mięsko...wlewam troche babki na blaszkę ,potem rozkładam miesko i zalewam reszta ciasta kartoflanego.....mniam
....super!... nie znam takiego przepisu, ale przy najbliższym robieniu, wybróbuję!!!...
to masz takie 2 w 1 ...nigdy do środka ciasta ziemniaczanego nie wkładałam mięska...
23 lutego 2011 14:15 | ID: 427914
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
23 lutego 2011 14:21 | ID: 427922
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
...Soniu, nie gadaj, że nie wiesz!???...przecież jesteś gosposią "całą gębą"!!!
...do środka, niektórzy mleko wlewają, a kwaśną śmietaną polewają po wierzchu...
ja tak robię - ze śmietaną...
23 lutego 2011 14:26 | ID: 427929
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
tak właśnie tak jak Krysia mówi po wierzchu polewam i wcinamy
a mój tata placki ziemniaczane z cukrem jada:)
23 lutego 2011 14:28 | ID: 427932
Babka ziemniaczana z boczkiem
Składniki na 8 porcji
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki mąki
- olej
- tarta bułka do formy
- sól
- pieprz
1. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Masę połóż na sitku, odcedź płyn. Po kilku minutach zlej płyn, a pozostałą na dnie mąkę ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
2. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Skwarki i tłuszcz dodaj do ziemniaków razem z jajkami i taką ilością mąki, by powstało gęste ciasto. Dopraw je do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
3. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię, skrop olejem.
4. Formę z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło – samą lub jako dodatek do dań mięsnych – albo na zimno, np. ze śmietaną.
SmaczneGO
23 lutego 2011 14:30 | ID: 427937
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
tak właśnie tak jak Krysia mówi po wierzchu polewam i wcinamy
a mój tata placki ziemniaczane z cukrem jada:)
Ja z cukrem i ze śmietaną wcinam nieraz...
23 lutego 2011 14:35 | ID: 427946
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
tak właśnie tak jak Krysia mówi po wierzchu polewam i wcinamy
a mój tata placki ziemniaczane z cukrem jada:)
Ja z cukrem i ze śmietaną wcinam nieraz...
z jednym i drugim naraz ?
23 lutego 2011 14:38 | ID: 427953
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
tak właśnie tak jak Krysia mówi po wierzchu polewam i wcinamy
a mój tata placki ziemniaczane z cukrem jada:)
Ja z cukrem i ze śmietaną wcinam nieraz...
z jednym i drugim naraz ?
Tak,zdarza się
23 lutego 2011 14:39 | ID: 427954
23 lutego 2011 14:40 | ID: 427956
babka ziemniaczana albo placki ziemniaczane pychaa i tylko ze śmietaną
Ze smietanką czyli jak podajesz??? Wlewasz do ciasta???
...Soniu, nie gadaj, że nie wiesz!???...przecież jesteś gosposią "całą gębą"!!!
...do środka, niektórzy mleko wlewają, a kwaśną śmietaną polewają po wierzchu...
ja tak robię - ze śmietaną...
Jestem gospodynią Krysiu, ale nie wiem;)))) Kurczę, ja mam normalną śmietankę;) Nie kwaśną:((
23 lutego 2011 14:41 | ID: 427958
Dziękuję Ci Kasillo:))) Robię w/g Twojego przepisu:) Znikam wziąść się za Bebeczkę;)))
23 lutego 2011 14:43 | ID: 427960
Dziękuję Ci Kasillo:))) Robię w/g Twojego przepisu:) Znikam wziąść się za Bebeczkę;)))
Smacznego WAM Życzę...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.