Właśnie jak wyżej w temecie jadacie? lubicie?
A jak to z czym?
Różnie się je:-) z mizerią, ketchupem, ja dziś wypróbowałam ze śmietaną
20 stycznia 2011 22:02 | ID: 387847
uwielbiam...jem najczyściej z ogórkiem kiszonym:-)
20 stycznia 2011 22:07 | ID: 387854
Dawno nie robiłam ale chyba najlepsza z młodych ziemniaków!
O , a może jutro zrobię?! A macie jakiś szczególny przepis na to danie?
20 stycznia 2011 22:09 | ID: 387857
Przepisu nie podam, bo dziś zrobił ją mój księciuniu heh:-) Ja tylko ziemniaki tarkowałam
20 stycznia 2011 22:18 | ID: 387866
Aż sobie wpisałam w gogle bo nie mogłam skojarzyć tej babki ziemniaczanej.A to jest zwykły "kartoflak" tak u mnie się to nazywa.A jem bez żadnych dodatków.czasemz ketchupem.I do ciasta oprócz podstawowych produktów dodaje szklanke mleka.
20 stycznia 2011 22:23 | ID: 387869
u mnie uwielbiają babke ziemniaczaną....ja jeszcze dodaje przyprawione ,jak na mielone mięsko...wlewam troche babki na blaszkę ,potem rozkładam miesko i zalewam reszta ciasta kartoflanego.....mniam
20 stycznia 2011 22:25 | ID: 387871
Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.
20 stycznia 2011 22:26 | ID: 387873
u mnie uwielbiają babke ziemniaczaną....ja jeszcze dodaje przyprawione ,jak na mielone mięsko...wlewam troche babki na blaszkę ,potem rozkładam miesko i zalewam reszta ciasta kartoflanego.....mniam
ja placki kiedyś tak robiłam.
20 stycznia 2011 22:38 | ID: 387875
Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.
właśnie dodam mleko to jest bardziej "rozlazła" z Pieczarkami jeszcze nie jadłam,podsmażasz je czy dajesz surowe.??Ja zawsze zrobie więcej ciasta niż na blaszkę wyjdzie i z reszty smaże placki ziemniaczane,i próbuję czy dosolić,czy to dopiepierzyć.Na wierzch kładę plasterki boczku.
20 stycznia 2011 22:48 | ID: 387880
ja też lubie a szczególnie taka na drugi dzień odsmażaną z jajkiem ;)
20 stycznia 2011 22:49 | ID: 387881
A jak to sę robi?
Bo ja to tylko chyba nazwę znam...
20 stycznia 2011 23:00 | ID: 387885
Ja robię zawsze na "oko"więc niewiem czy mój przepis ci jakoś przybliży możliwość zrobienia kartoflaka
20 stycznia 2011 23:01 | ID: 387887
Ja robię zawsze na "oko"więc niewiem czy mój przepis ci jakoś przybliży możliwość zrobienia kartoflaka
Przybliży, podaj chociaz produkty.
20 stycznia 2011 23:15 | ID: 387891
Ścieram na maszynce elektrycznej surowe ziemniaki,do nich dodaje np 2 jajka(w zależności ile jest ziemniaków),mąkę,podsmażony boczek kiełbasę i cebulę,sól,pieprz,i szklankę mleka,ucieram na jednolitą masę jeżeli jest rzadkie dodaje mąki.Masa musi być taka na wpół lejąca.Wylewam na blaszkę kładę 3-4 plasterki boczku i do piekarnika na ok 45 minut.
21 stycznia 2011 05:27 | ID: 387898
To ja sie przyznam, ze taka ze mnie gotujaca, ale nigdy nie robilam...
i nigdy nie jadłam :(
21 stycznia 2011 09:26 | ID: 388057
To ja sie przyznam, ze taka ze mnie gotujaca, ale nigdy nie robilam...
i nigdy nie jadłam :(
ja również
21 stycznia 2011 09:33 | ID: 388064
moja Mama nie dodaje mleka, a łyżkę - dwie kaszy manny, jest pulchniejsza, a nie lejąca
resztę składników tak, jak napisała Kamila
bardzo dobra na drugi dzień przyrumieniona w grubych plastrach
21 stycznia 2011 10:11 | ID: 388115
To ja daję tak:
Ziemniaki tarte, 4 jajka, ser żółty tarty, kiełbasa, boczek, cebula,papryka, śmietana 1 szklanka mąki i przyprawy sól pieprz;
21 stycznia 2011 10:27 | ID: 388138
To chyba i ja się skuszę i zrobię z waszych przepisów:)
21 stycznia 2011 10:39 | ID: 388163
To ja daję tak:
Ziemniaki tarte, 4 jajka, ser żółty tarty, kiełbasa, boczek, cebula,papryka, śmietana 1 szklanka mąki i przyprawy sól pieprz;
To wydanie bardziej kaloryczne.
21 stycznia 2011 10:40 | ID: 388166
Dzisiaj miałam robić babkę, bo u nas tak ja nazywamy. Wolę ją niż placki bo przynajmniej tak tłuszczem nie ocieka. Kiedyś zrobilam z pieczarkami, rewelacja. Ale ogólnie dodaje boczek, kiełbaskę. A można też zrobić gołąbki z akim nadzieniem tylko więcej roboty.Kamilko też słyszałm że nie którzy dodają mleko. i jest taka bardziej na rzadko.
właśnie dodam mleko to jest bardziej "rozlazła" z Pieczarkami jeszcze nie jadłam,podsmażasz je czy dajesz surowe.??Ja zawsze zrobie więcej ciasta niż na blaszkę wyjdzie i z reszty smaże placki ziemniaczane,i próbuję czy dosolić,czy to dopiepierzyć.Na wierzch kładę plasterki boczku.
Kamilko wpierw podsmażam pioeczarki.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.