-
1
usunięty użytkownik
2010-11-19 22:13:47
19 listopada 2010 22:13 | ID: 331781
Zrób kluski śląskie, ugotuj i nawet możesz je zamrozić.
-
2
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-11-19 22:15:33
19 listopada 2010 22:15 | ID: 331782
My robimy kluski śląskie, kopytka lub wykorzystujemy do nadzienia do pierogów ruskich ;)
-
3
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-11-19 22:15:42
19 listopada 2010 22:15 | ID: 331783
Kopytka to zmielone gotowane ziemniaki plus mąka. Trzeba to rozrobić z jajjkiem bodajze. Gotować we wrzątku osolonym. Podawać z jakimś sosem lub zasmażką.
Można też ugotowane ziemniaki zmielić, dodac do nich mąki, utoczyć z tego kotleciki i smażyc na patelni (ciasto przyprawic do smaku solą i pieprzem). Podawać najlepiej z sosem pomidorowym.
-
4
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-11-19 22:18:19
19 listopada 2010 22:18 | ID: 331787
dziecinka napisał 2010-11-19 22:15:42Kopytka to zmielone gotowane ziemniaki plus mąka. Trzeba to rozrobić z jajjkiem bodajze. Gotować we wrzątku osolonym. Podawać z jakimś sosem lub zasmażką.
Można też ugotowane ziemniaki zmielić, dodac do nich mąki, utoczyć z tego kotleciki i smażyc na patelni (ciasto przyprawic do smaku solą i pieprzem). Podawać najlepiej z sosem pomidorowym.
My zawsze podajemy z sosem pieczarkowym ;)
-
5
usunięty użytkownik
2010-11-19 22:20:24
19 listopada 2010 22:20 | ID: 331789
A przepis na te kluski slaskie to jak wyglada???
-
6
usunięty użytkownik
2010-11-19 22:25:04
19 listopada 2010 22:25 | ID: 331790
Ugniatasz w misce ziemniaki przepuszczone przez praskę. Tniesz nożem te ziemniaki na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyciągasz, a dziurę po nich zasypujesz mąką ziemniaczaną. Potem wszystko razem gnieciesz, te odłożone ziemniaki również. Solisz. Turlasz kuleczki i wyciskasz dziurkę palcem. Wrzucasz na osolony wrzątek. Chwilkę po wypłynięciu wyciągasz.
-
7
usunięty użytkownik
2010-11-19 22:26:58
19 listopada 2010 22:26 | ID: 331792
Jeśli masz czas i ochotę, to można nadziać je pieczarkami, lub mięskiem. Ciasto jest elastyczne i łatwiejsze w "robocie" niż ciasto na pyzy.
-
8
Justyna mama Łukasza
Zarejestrowany: 09-10-2010 22:03 .
Posty: 7326
2010-11-19 22:28:11
19 listopada 2010 22:28 | ID: 331793
Kluski śląskie to podobne do kopytek, tylko kształt inny. Mielisz ugotowane ziemniaki dzielisz w misce na 4 równe części, jedną wyjmujesz i wsypujesz taką ilość mąki ziemniaczanej (1/4 ilości ziemniaków) ja dodaję też trochę mąki pszennej i do tego jedno jajko,wyrob z tego jednolitą masę,jeśli konsystencja jeszcze będzie rzadka dodaj więcej mąki, bo dużo zależy od ziemniakow. Uformuj okrągłe ale płaskieplacuszki i w środku zrob dziurkę ( nie na wylot) możesz podać z jakimś sosem.
-
9
Melisa
Zarejestrowany: 07-08-2010 22:41 .
Posty: 8231
2010-11-19 22:29:46
19 listopada 2010 22:29 | ID: 331795
a podsmażone ziemniaki na kolację? mogą być z jajkiem
-
10
usunięty użytkownik
2010-11-19 22:30:20
19 listopada 2010 22:30 | ID: 331797
-
11
usunięty użytkownik
2010-11-19 22:41:34
19 listopada 2010 22:41 | ID: 331806
No to jutro biore sie za kluski slaskie...Ciekawi mnie ta dziurka w ciescie, to pewnie tym roznia sie kluski od innych, tak?!
Wielkie dzieki dziewczyny, wiedzialam ze dacie jakis pomysl!
-
12
usunięty użytkownik
2010-11-19 22:45:26
19 listopada 2010 22:45 | ID: 331809
W dziurkę wpadnie czasem mięsko z sosu albo więcej topionego masełka się zatrzyma....
-
13
sysia12
Zarejestrowany: 10-05-2010 14:32 .
Posty: 4439
2010-11-20 08:01:56
20 listopada 2010 08:01 | ID: 331876
a ja to chyba zrobie kopytka
-
14
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-11-20 08:17:41
20 listopada 2010 08:17 | ID: 331891
najczęściej robię kopytka albo kotlety ziemniaczane,czyli dodaję przyprawę do ziemniaków i jajko i formuję. pycha. albo kroję i wrzucam do frytownicy i mamy opiekane na następny obiad. możesz eż ich użyć do jakiejś zapiekanki
-
15
usunięty użytkownik
2010-11-20 08:21:02
20 listopada 2010 08:21 | ID: 331894
Można jeszcze zrobić musakę. Czyli taką zapiekankę . Dno blaszki smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Pierwsza warstwa zmielone lub tylko potłuczone ziemniaki. Mogą być nawet pokrojone w talarki. Druga warstwa, to podsmażone mięsko mielone z przyprawami i przecierem pomidorowym. Nie może być za sucha. Znów warstwa ziemniaków. stary ser i zalaż mlekiem rozbelnym z jajkiem. Piec aż wierzch pięknie się zarumieni. SMACZNEGO!!!!
-
16
usunięty użytkownik
2010-11-20 08:30:48
20 listopada 2010 08:30 | ID: 331899
Babka ziemniaczana. Dla mnie bardziej delikatna niz klasyczna z surowych ziemniaków. Do tego sosy wedle uznania.
-
17
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-11-20 08:59:24
20 listopada 2010 08:59 | ID: 331930
Babcia Ali i Mai napisał 2010-11-20 08:21:02Można jeszcze zrobić musakę. Czyli taką zapiekankę . Dno blaszki smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Pierwsza warstwa zmielone lub tylko potłuczone ziemniaki. Mogą być nawet pokrojone w talarki. Druga warstwa, to podsmażone mięsko mielone z przyprawami i przecierem pomidorowym. Nie może być za sucha. Znów warstwa ziemniaków. stary ser i zalaż mlekiem rozbelnym z jajkiem. Piec aż wierzch pięknie się zarumieni. SMACZNEGO!!!!
Mmm brzmi smacznie trzeba kiedyś spróbować jak zostaną ziemniaki ;)
-
18
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-11-20 08:59:56
20 listopada 2010 08:59 | ID: 331931
marteczka napisał 2010-11-20 08:30:48Babka ziemniaczana. Dla mnie bardziej delikatna niz klasyczna z surowych ziemniaków. Do tego sosy wedle uznania.
O i tu się z Tobą zgodzę choć my i tak dajemy trochę surowych trochę ugotowanych ;)
-
19
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-11-20 09:14:14
20 listopada 2010 09:14 | ID: 331936
Tu link z przepisami na różnego rodzaju kopytka:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kopytka/kopytka.html
-
20
usunięty użytkownik
2010-11-20 09:50:01
20 listopada 2010 09:50 | ID: 331953
Justyna mama Łukasza napisał 2010-11-19 22:28:11Kluski śląskie to podobne do kopytek, tylko kształt inny. Mielisz ugotowane ziemniaki dzielisz w misce na 4 równe części, jedną wyjmujesz i wsypujesz taką ilość mąki ziemniaczanej (1/4 ilości ziemniaków) ja dodaję też trochę mąki pszennej i do tego jedno jajko,wyrob z tego jednolitą masę,jeśli konsystencja jeszcze będzie rzadka dodaj więcej mąki, bo dużo zależy od ziemniakow. Uformuj okrągłe ale płaskieplacuszki i w środku zrob dziurkę ( nie na wylot) możesz podać z jakimś sosem.
A ja daję dwa jajka i jeszcze dwa żółtka.