-
1
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2010-02-27 18:52:07
27 lutego 2010 18:52 | ID: 153409
Przyznam się, ze nie przepadamy za zeberkami. Nie umiem ich dobrze przyrządzać. Moja ciocia i mama robią i zawsze u nich jemy:) I tak klika razy w roku nam wystarcza w tym temacie:)
-
2
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2010-02-27 19:36:17
27 lutego 2010 19:36 | ID: 153461
ja tak samo jak Iza, nie przepadam i nie umiem ich przyrządzić. Zrobiłam wczoraj w Pomyśle na...ale nie smakowały mi.
-
3
Malwinka
Zarejestrowany: 06-08-2009 12:50 .
Posty: 2310
2010-02-27 19:50:45
27 lutego 2010 19:50 | ID: 153477
Moja babcia posmaza je dodaje cebulę, i dusi ... daje sól i pieprz iii tyle i smaczne
-
4
usunięty użytkownik
2010-02-27 20:49:11
27 lutego 2010 20:49 | ID: 153564
A ja jutro je uduszę w kapuscie kiszonej a potem jak zmiękną to wrzucę do piekarnika i dopełnię dzieła :)
-
5
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2010-02-27 22:27:51
27 lutego 2010 22:27 | ID: 153831
hmm ja to robię różnie
żeberka w kuglu czyli tłumacząc na polski żeberka w babce ziemniaczanej
mięsko przyprawiam czosnek, sól, pieprz, majeranek i się przegryzają następnie krótkie smażenie a w międzyczasie zimniaki zetrzeć cebulę podsmażyć i ostudzić doprawić strte ziemniaki dodać żółtka, cebulkę, trochę kaszy mannej, białka ubić i dleikatnie wymieszać żeberka na blasze ułożyć i zalać masą zimniaczaną piec najpierw pod przykryciem z folii a pod koniec odkryć aby się wierzch zapiekł i skórka się utworzyła ja doprawiam na ostro można szczypiorku dodać również
inne to standardowo pieczone wcześniej przyprawione czosnkiem, solą , pieprzem i majerankiem
a ostatnio również w woreczku winiary jakoś tak nam smakuje i szybko się robi
lubię wędzone żeberka dodawać do kociołka albo fasolówki
-
6
Gosia79
Zarejestrowany: 14-06-2008 12:44 .
Posty: 91
2010-02-27 22:44:14
27 lutego 2010 22:44 | ID: 153848
doprawiam męsko tak, zeby przeszło dobrze (cała noc)
potem obsmażam, w tej postaci wkładam do bulionu z dużą ilością włoszczyzny, ziela angielskiego, liści laurowych oraz cebulki. Duszę w brytfannie ok 2 godz. Na sam koniec zagęszczam trochę bulion i gotowe
-
7
usunięty użytkownik
2010-02-27 22:49:29
27 lutego 2010 22:49 | ID: 153854
ja robię takie:
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 3-4 cebule
- 3 łyżki miodu
- 2 butelki ketchupu (koniecznie ostrego z Pudliszek)
Wykonanie:
Żeberka posolić i obsmażyć do zrumienienia. Wyjąć z patelni i ułożyć w żaroodpornym naczyniu i nakryć pokrywą . Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Miód i ketchup wymieszać. Na żeberka , układamy cebulę i całość polewamy sosem ketchupowo-miodowym. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.
są suuper! ogólnie lubię żeberka :)
alanml napisał 2010-02-27 19:36:17 Zrobiłam wczoraj w Pomyśle na...ale nie smakowały mi.
a mi smakują te z pomysłu :)
-
8
usunięty użytkownik
2010-02-27 22:52:13
27 lutego 2010 22:52 | ID: 153856
Mi też smakują te z pomysłu...
Kurcze wszystkie przepisy smacznie się czyta. Moja Teściowa kiedyś zrobiła mięsko w kapuście kiszonej, zalaną sokiem z puszki ananasa. Wprawdzie to była karkówka, ale żeberka, były by równie pyszne.
-
9
usunięty użytkownik
2010-02-27 22:54:08
27 lutego 2010 22:54 | ID: 153857
Na żeberkach gotuję bigos i większość zup, które przez to mają... wkładkę :)
-
10
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2010-02-28 20:51:09
28 lutego 2010 20:51 | ID: 154669
ja duszę w kiszonej kapuście. Albo duszone na patelni w sosie.
-
11
aluna
Zarejestrowany: 17-09-2008 08:35 .
Posty: 4070
2010-02-28 20:54:58
28 lutego 2010 20:54 | ID: 154674
Ala - żeberka sa najlepsze te które można położyć od razu na stół...czyli woreczki z winiar " przepis na..."
-
12
usunięty użytkownik
2010-03-01 12:51:51
1 marca 2010 12:51 | ID: 155156
aluna napisał 2010-02-28 20:54:58Ala - żeberka sa najlepsze te które można położyć od razu na stół...czyli woreczki z winiar " przepis na..."
Fakt, również mi podpasowały.
-
13
usunięty użytkownik
2010-03-01 13:04:06
1 marca 2010 13:04 | ID: 155166
Ja robie zawsze z przepisu Ali :)
-
14
usunięty użytkownik
2010-03-01 14:57:08
1 marca 2010 14:57 | ID: 155337
Ja robię, ale nie wiem nawet jak smakują, bo jeść nie lubię... małżon nie narzeka
-
15
Marcin1984
Zarejestrowany: 22-09-2009 11:00 .
Posty: 2879
2010-03-01 15:23:28
1 marca 2010 15:23 | ID: 155396
żeberka - dla mnie to sezonowa potrawa. Uwielbiam je tylko wtedy, gdy są z grilla
z piwem i przyprawione na ostro
-
16
aluna
Zarejestrowany: 17-09-2008 08:35 .
Posty: 4070
2010-03-01 15:31:17
1 marca 2010 15:31 | ID: 155414
Marcin1984 napisał 2010-03-01 15:23:28żeberka - dla mnie to sezonowa potrawa. Uwielbiam je tylko wtedy, gdy są z grilla z piwem i przyprawione na ostro
a do tego babanik z grilla i kaszaneczka...mniam...
-
17
aluna
Zarejestrowany: 17-09-2008 08:35 .
Posty: 4070
2010-03-01 15:31:58
1 marca 2010 15:31 | ID: 155415
kurcze " bananik" mialo być - EDYCJĘ proszę !
-
18
Marcin1984
Zarejestrowany: 22-09-2009 11:00 .
Posty: 2879
2010-03-01 15:50:11
1 marca 2010 15:50 | ID: 155431
aluna napisał 2010-03-01 15:31:58kurcze " bananik" mialo być - EDYCJĘ proszę !
tak myślałem, dlatego nie wygłupiłem się z pytaniem, czym jest babanik
-
19
usunięty użytkownik
2010-03-01 16:21:11
1 marca 2010 16:21 | ID: 155456
A ja chciałam się spytać.
-
20
usunięty użytkownik
2010-03-06 10:02:03
6 marca 2010 10:02 | ID: 160371
Bananik zawiniety w bekon, pokropiony cytryna pycha