Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
1. Sport, sport, sport.. Może dla niektórych wyda się to nudne i oklepane, ale nie ma co się sprzeczać, bo sport to jednak najlepszy sposób na pozbycie się „niechcianych przyjaciół” po świętach. Nie musi to być od razu wyczynowa jazda na nartach. Wystarczą spacery, jogging,...
Zróżnicowana dieta Zróżnicowana dieta to podstawa. Od 2. roku życia dziecko powinno jeść 5 posiłków dziennie – śniadanie, drugie śniadania, obiad, podwieczorek i kolacja. Dziecko...
§1Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Ostre zestawy na wakacyjne grillowanie!” (zwanego dalej Konkursem).
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
Dieta mam karmiących piersią powinna być pełnowartościowa pod względem odżywczym, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin). Nie...
Odpowiednio dobrane przyprawy decydują o smaku potraw. Jednak nie każda pasuje do wszystkiego... Oto lista popularnych potraw wraz z przyprawami, które powinniśmy do nich stosować: Zupy
Obecnie w Polsce wraca się do sporządzania miodów i nalewek są już nawet osoby które zajmują się tym profesjonalnie i wytwarzają wszystko własnoręcznie. Dzięki temu nasz kraj znowu może się pochwalić sukcesem w dziedzinie...
To także moment, kiedy letnie zapachy zmieniają swój charakter – świeżość i rześkość ustępują miejsca cieplejszym, głębszym nutom. W tym artykule odkryjemy, jakie zapachy przypominają o końcówce lata i jakie perfumy warto wybrać, aby te magiczne chwile zostały z nami na dłużej. Jakie...
Kantyna pracownicza według regulacji Zgodnie z polskimi przepisami kantyny pracownicze nie mogą mieć powierzchni mniejszej niż 8 m2. Ponadto na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni. Nowoczesne kantyny pracownicze to jednak miejsca bardzo duże o metrażu kilkudziesięciu,...
Oferuje ona szeroką gamę wysokiej jakości grilli gazowych, które zaspokoją potrzeby zarówno początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. W tym artykule podpowiemy Ci, jak urządzić kuchnię ogrodową oraz pomożemy wybrać odpowiedni model grilla gazowego Napoleon, który stanie się sercem Twojej kuchni...
W jaki sposób producenci ekspresów do kawy wychodzą naprzeciw najnowszym trendom w świecie kawoszy? Personalizacja receptur napojów kawowych Miłośnicy kawy chcą różnorodności. Zmielone ziarno kawy zalane wrzątkiem w szklance przestało już satysfakcjonować. Kawosze delektują...
Ból gardła to powszechny problem, który może być wywołany przez wiele różnych czynników, takich jak infekcje wirusowe lub bakteryjne, alergie, czy nawet nadmierne przesuszenie śluzówki gardła. Często zdarza nam się też przeziębić na przedwiośniu, gdy wydaje się, że jest już naprawdę ciepło,...
Wielkanoc to wyjątkowy czas pełen radości, nadziei i licznych tradycji. Podczas gdy dorosłym zazwyczaj kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem, święconką i pisankami, dla dzieci może być to także okazja do zabawy, kreatywności i degustacji specjalnych dań. Jakie menu wielkanocne dla dziecka będzie...
Domowy majonez zdecydowanie wzbogaci smak potrawy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych serwowanych na zimno – czyli kanapek, sałatek, czy dipów. Zrobiony w domu nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, barwników i konserwantów. Jak zrobić domowy majonez, który będzie puszysty i lekki? Mamy naprawdę...
Masło orzechowe to smakowity dodatek do kanapek, sałatek, zup, a nawet smoothie. Zrobienie masła orzechowego w domu nie zajmie nam wiele czasu, a przepis na nie jest wyjatkowo prosty. Domowy przepis na masło orzechowe pozwoli Ci uniknąć sztucznych dodatków, cukru i konserwantów. Jak...
Na wigilijnym stole kapusta z grochem to obok karpia jedna z tradycyjnych potraw. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników – zarówno samego smaku, jak i walorów potrawy Kapusta z grochem może być bowiem ciężkostrawna, dlatego osoby mające problemy z układem trawienia powinny odpuścić sobie to danie...