Bioflawonoidy – to naturalnie występujące w roślinach związki fitochemiczne (phyto znaczy po grecku „roślina”), które mają bardzo duży wpływ na nasz organizm wzmacniając go i zapobiegając chorobom. Bioflawonoidy nadają roślinom barwę, szczególnie owocom,...
Kwasy alfa-hydroksylowe, popularnie nazywane kwasami AHA znajdują obecnie coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Ich dobroczynne działanie...
Co wywołuje tospolazmozę ?Toksoplazmoza jest wywoływana przez pasożyta (pierwotniaka Toxoplasma gondii) przenoszonego głównie przez koty. Możliwe jest również przenoszenie przez ptaki, karaluchy, muchy.Jak można zarazić się toksoplazmozą?
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Zarówno dzieci jak i rodzice powinni dbać o swoje serce, aby im służyło jak najdłużej. Naukowcy robią wiele badań w tej dziedzinie.Wybrałam kilka ciekawych sposobów, które pomogą żyć zdrowiej.1. Właściwe odżywianie. Wiadomo, ze ważne...
Chemioterapia nowotworów, to rodzaj leczenia, w trakcie którego wykorzystuje się syntetyczne związki chemiczne, które mają zatrzymać wzrost komórek rakowych. Leki mogą być podawane dożylnie, w formie kroplówki, lub doustnie, w formie tabletek. Chemioterapia...
Ujemne kalorie- produkty z tej grupy są poszukiwane przez wiele kobiet dbających o linię. Spożywając je przetworzenie pokarmu kosztuje nas więcej energii niż sama wartość energetyczna jedzenia. Pokarm trawimy długo i spalamy przy tym więcej energii niż zyskujemy jedząc...
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Wybór menu na własne wesele nie jest łatwy. Trzeba podjąć decyzję za wielu osób. Z pewnością możecie liczyć na podpowiedzi ze strony restauracji, jednak ważne, żebyście...
Ogólnie mówiąc należy w tym okresie stosować urozmaiconą, wyważoną dietę.Organizmowi, a właściwie dwum, potrzebne w tym okresie są zarówno węglowodany, tłuszcze, witaminy, białka, składniki mineralne. Właściwie wszystko, ale...