Na te pytania może odpowiedzieć tylko ekspert. Specjalista najlepiej doradzi co jeść, a z czego zrezygnować, które objawy są niepokojące a które są naturalne w okresie ciąży.
Wróżki czytają z dłoni, lekarze z paznokci. Ocenianie stanu zdrowia na podstawie wyglądu paznokcia, czyli onychodiagnostyka, nie jest wymysłem naszych czasów. Od wieków z powodzeniem tę metodę diagnostyki stosowała medycyna ludowa, chińska czy homeopatia. Nie jest źle, jeśli paznokcie tylko...
Jak zacząć to wszystko pisać... Nataniel to dobry chłopiec ale brakowało mu kogoś z kim mógłby się bawić i spędzać czas. Kiedy podrósł i wymagał już mniejszej opieki zapragnęłam żeby miał rodzeństwo dzieci lepiej się chowa kiedy nie jest tak duża różnica...
Dieta 40-latki ma chronić jej organizm oraz przyspieszać zwalniający w tym wieku metabolizm.Istotne jest również dostarczanie fitoestrogenów z pożywieniem- ponieważ nasze hormony zacznają się obniżać.Bezapelacyjnie...
Dzisiaj niestety przez większość ludzi uznawana i traktowana jest jako niepotrzebny chwast. Jest rośliną wszędobylską. Kwitnie w okresie od czerwca do listopada, a surowcem zielarskim są głównie liście i korzenie. Liście i korzenie zawierają: -Sole mineralne...
Już w I Księdze Mojżeszowej Bóg leczy niepłodność obdarowując potomstwem 100-letniego Abrahama i Sarę, która przestała już miesiączkować. Przez tysiąclecia niepłodność była powodem upadków dynastii, oddalania niezdolnych...
W medycynie azjatyckiej zielona herbata była uznawana za cudowny, uzdrawiający napój. W Japonii stanowiła podstawę ceremoniału parzenia i picia herbaty. W całej Azji Wschodniej dzieci musiały ją pić po zjedzeniu słodyczy. Obecnie zalecają...
W Polsce klimat sprzyja wielu różnorodnym gatunkom które urozmaicają potrawy i nadają im zupełnie nowego smaku. Do najpopularniejszych oraz najczęściej występujących w naszym otoczeniu ziół...
Od 21 października 2005 r. obowiązuje w Polsce ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i...
Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych i najczęściej występujących na polskich polach i łąkach roślina. Kwitnie żółtymi, dużymi kwiatami. Kwiatostany mniszka, osadzone są pojedynczo, na dość grubej,...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz w zachodniej Syberii. W Polsce spotykana jest na całym obszarze. Jarzębina hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna....
Rozwój dziecka w łonie matki – najważniejsze etapyPierwsze...
Julia Carolyn McWilliams urodziła się 15 sierpnia 1912 roku w Pasadenie w zamożnej rodzinie. Ojciec miał wysokie stanowisko w jednej z największych firm prywatnych w Stanach Zjednoczonych, zajmującej się produkcją żywności i bawełny. Matka natomiast wyznała...
Kamień nazębny powstaje w wyniku mineralizacji płytki zlokalizowanej w okolicy zęba.1 Płytka nazębna jest produktem bakteryjnym, ale oprócz bakterii zawiera resztki pokarmowe, komórki nabłonka i śluz, zwykle tworzy...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Bez można spotkać w całym naszym kraju. Rośnie przy wiejskich domach i płotach, w sadach, ogrodach, na skraju łąk, a nawet przy drogach. Wykorzystywanym surowcem zielarskim są zarówno kwiaty jak i owoce. Zbiór tych pierwszych rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, natomiast...
Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu,...
Lubczyk ogrodowy, podobnie jak pietruszka należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Afganistanu i Iranu, ale uprawiany jest w wielu rejonach świata, również w Polsce. W uprawie dorasta do około 1,5 metra wysokości, kwitnie w czerwcu i lipcu, drobnymi, zebranymi w baldachy kwiatami. Liście...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Zanim moja córka została mamą poroniła dwukrotnie. Bardzo to przeżyłam, bo chciałam zostać babcią i czekałam na wnuki. Kiedy Patrycja po raz trzeci zaszła w ciążę była pod stałą opieka lekarza a 3 miesiące przed porodem trafiła...