80 g czekolady mlecznej
40g czekolady gorzkiej
80g płatków kukurydzianych
9 płatków żelatyny
80g brązowego cukru
400g rabarbaru (3-4 sztuki)
6-7 łyżek dżemu truskawkowego
40g białego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
130 ml śmietany kremówki
250g twarogu typu quark (sernikowy)
Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Płatki kukurydziane grubo pokrusz, po czym wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na dnie równą warstwę płatków w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce.
W tym czasie żelatynę zalej zimną woda, aby napęczniała. Rabarbar umyj, obierz i odetnij końcówki, po czym pokrój na 1 cm kawałki. Włóg je do garnka, zalej 6 łyżkami wody, dosyp 80g brązowego cukru i duś około 4-5 minut. Odstaw z palnika i dodaj dżem truskawkowy. Następnie wyciśnij żelatynę i wmieszaj w jeszcze gorący syrop rabarbarowy i wstaw do zimnej wody do ostudzenia.
W tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Cukier, twaróg i cukier waniliowy wymieszaj ze sobą, wmieszaj 2/3 syropu rabarbarowego i delikatnie dodaj śmietanę. Gotową masę rabarbarową wylej na spód czekoladowy, polej pozostałym syropem i delikatnie wymieszaj widelcem, aby powstał wzorek. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!
http://flowerek.com