Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym, 8 szt.

Składniki

• 4 gruszki
• około 60 g sera gorgonzola
• 8 orzechów włoskich
• 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
• 1 łyżka kakao DecoMorreno
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• pestki granatu do ozdoby
• kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby

Sposób przyrządzenia

Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny. Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.