kuskus izraelski marki Halina, 2 woreczki
1 kg łososia (filet)
2 średnie bakłażany
2 papryki
olej
oliwa
świeży tymianek (3–4 łyżki)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
200 g humusu (wyrób własny lub kupiony np. w sklepie ze zdrową żywnością)
1 cytryna
sól, pieprz
1 łyżka pieprzu czerwonego w całości
1. Rybę umyj, pokrój, usuń ewentualne ości, wyfiletuj.
2. Wymieszaj 2 łyżki tymianku, 1 starty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny –odstaw na 5 minut, następnie natrzyj tym rybę. Odstaw na 10 minut.
2. Bakłażana pokrój w plastry, paprykę np. w grubsze cząstki.
3. Rozgrzany ruszt grilla lub patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż rybę, po 2 minutach warzywa.
4. Grilluj na niewielkim ogniu, po ok. 5–7 minut z każdej strony.
5. W międzyczasie ugotuj kaszę według zaleceń producenta.
6. Ugotowaną kaszę połącz z 2 łyżkami oliwy, otartą skórką z cytryny (ok. 1 łyżeczka), drobno pokrojoną resztą czosnku oraz resztą tymianku. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
6. Rybę oraz warzywa podawaj z kaszą, humusem oraz cząstkami cytryny i pokrojonym tymiankiem.