Zapiekanka z makaronem, kapustą i serem korycińskim

Składniki

• Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki 1/2 opakowania
• wędzony boczek 150g
• ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g
• liście kapusty włoskiej 300g
• cebula 1 sztuka
• czosnek 1 sztuka
• mleko 300ml
• masło 1 łyżka
• mąka Lubella 1 łyżka
• sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.

Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.