Gołąbki z bobem i gryką
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 woreczki kaszy gryczanej
2 duże cebule
pół kostki masła
sól,
1 szklanka bobu
świeży koperek
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie:
Liście kapusty gotować w osolonej wodzie 2-3minuty aż zmiękną.
Po osączeniu odciąć twarde części głąbów nie dziurawiąc liści.Bób umyć i gotować w osolonej wodzie aż zmięknie.Cebulkę obrać i pokroić w kostkę a potem przysmażyć na maśle.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z bobem oraz cebulą i doprawić solą oraz dużą ilością świeżego koperku.Do każdego liścia nakładać farsz i zawijać gołąbki.Układać je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi i nasmarowanym tłuszczem.Podlać odrobiną wody,dać liść laurowy i ziele angielskie i dużo koperku.Piec ok 1,5 godziny w temp 180stopni.
Z reguły na świeta robi się je u mnie w domu z grzybamu ale ze względu na to że mam dziecko i nie podaję jej grzybów zastąpiłam je bobem