Święta tuż, tuż! Aby były miłe i spokojne nie zostawiajmy świątecznych zakupów na ostatnią chwilę. Mamy dla Was listę potraw i zakupów potrzebnych na tradycyjną Wigilię.
Wraz z początkiem grudnia rozpoczyna się sezon na pieczenie świątecznych pierniczków. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez nich świąt. Są one nie tylko pyszne, ale też pięknie wyglądają z kolorowym lukrem. Można nimi przyozdobić choinkę i delektować się ich smakiem przez długie miesiące, bo nie tracą świeżości...
Najlepszy lukier do pierników to ten zrobiony w domu z babcinego przepisu. Nasz przepis na lukier jest bardzo prosty, a dodatkowo możesz do niego dodać szczyptę przypraw, które sprawią, że będzie idealny również do innych ciast.
Lubisz Boże Narodzenie i królujące w tym czasie potrawy przygotowywane raz do roku? Szanujesz tradycję ale czasem korci Cię żeby dodać coś nowego, innego? Zobacz co radzi dietetyk
Nie ma świąt bez makowca, a dobry makowiec nie obędzie się bez odpowiednio przygotowanej masy makowej. Przygotowaną według tego przepisu masę makową możesz wykorzystać do przygotowania tradycyjnego makowca, ale również innych ciast z masą makową, a nawet tortu.
Święta nieodłącznie kojarzą nam się z zapachem świątecznych wypieków, a wśród nich królują oczywiście pierniki. Przedstawiamy wam wybór najlepszych pierników, które możecie przygotować już teraz. Wystarczy wydrukować nasze przepisy.
Uwielbiają je wszyscy, nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Ich zapach otula świąteczną atmosferą cały dom. Tak właśnie można opisać pierniczki, które w czasie świąt Bożego Narodzenia smakują najlepiej. Przepis na pierniczki korzenne przyda się każdemu, kto chce poczuć świąteczny klimat.
Na świątecznym stole od lat króluje sałatka jarzynowa, która stała się już tradycyjną potrawą świąteczną. Jeśli jednak chcesz urozmaicić tę tradycyjną potrawę lub zaskoczyć bliskich sałatką zupełnie inną niż zwykle to mamy dla ciebie kilka propozycji.
Karp popularny niegdyś na naszych stołach, co najmniej od połowy ubiegłego wieku znalazł swoje zaszczytne miejsce na liście świątecznych tradycyjnych dań. Powszechnie gościł on w naszych domach zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy to w sklepach brakowało wszystkiego, a pojawienie się karpi na przedświątecznych...
Uszka wigilijne z grzybami to popisowa potrawa niejednej gospodyni. Aby uszkami zadowolić podniebienia świętujących biesiadników, ciasto powinno być cieniutkie i rozpływać się w ustach, a farsz delikatny, choć dobrze doprawiony.
Czas świętowania z pewnością umilą nam aromatyczne i rozgrzewające nalewki świąteczne, które oprócz wspaniałego smaku mają wiele innych zastosowań. Sprawdzą się idealnie w chłodne, zimowe wieczory, a ich aromat i smak pomarańczy, żurawiny, goździków i cynamonu wprowadzi wszystkich w atmosferę świąt.
Śledź to niezwykle popularna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Zdecydowanie śledzie po kaszubsku są jednym z najlepszych sposobów podania tej ryby. Sprawdzą się zarówno na wigilijnym stole, jak i o każdej innej porze roku.
Sałatki wigilijne to ozdoba każdego świątecznego stołu. Są one nie tylko smacznym dodatkiem do innych dań ale także wspaniałym daniem samym w sobie i lubi je niemal każdy. Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu, to koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji.
Na wagę złota jest przed Wielkanocą prawdziwy zakwas na żurek. Jak zrobić tę pyszną, tradycyjną zupę? Podajemy niezawodny przepis!
Święta dopiero przed nami, a może już tak blisko? Bez względu na to z jakim wyprzedzeniem planujesz świąteczne menu, warto przeglądać przepisy na Wielkanoc. 10 propozycji na pyszne jaja faszerowane powinny zrobić Wam smaku na te pyszności!
To wcale nie takie trudne aby zdecydować się na postne dania na piątek. Ryby na przykład są w tej kwestii doskonałym rozwiązaniem. Jak zwykle mam dla Was listę smakowitych przepisów!
Tradycyjne sałatki na Wielkanoc wszyscy bardzo dobrze znają. Tymczasem jest jeszcze kilka innych sałatek, które w ciekawy sposób łączą różne smaki. Sprawdź nasze przepisy!
Ciast świątecznych jest bardzo dużo, ale ten przepis jest wyjątkowy. Z pewnością te smaki zabiorą Was we wspaniałą podróż kulinarną. Podajemy łatwy i sprawdzony przepis na seromakowiec na kruchym spodzie.
Ta niezwykła zupa piernikowa wywodzi się ze śląska. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to warto urozmaicić nią świąteczne menu. Wypróbujcie nasz przepis, a gwarantujemy, że moczka wam posmakuje.
Myśląc o wigilijnej rybie pierwszy przychodzi nam na myśl oczywiście karp. Z powodzeniem jednak można go zastąpić wieloma innymi gatunkami, które tak samo świątecznie będą się prezentować na wigilijnym stole. Jaka ryba na Wigilię będzie najlepsza?
Karp po żydowsku to ciekawa, słodka odmiana tradycyjnej potrawy wigilijnej. Swoją słodycz zawdzięcza rodzynkom i migdałom, a wywar, z którego zrobiona jest galareta nadaje mu niezwykłego smaku. Warto spróbować tego sposobu przyrządzania wigilijnego karpia.
Świąteczny stół obfituje w wykwintne i różnorodne dania. Nie brakuje na nim również słodkich deserów. Ciasta na święta to nie tylko keksy, serniki i makowce, ale wiele innych pysznych wypieków, które zachwycą wasze podniebienia. Spróbujcie naszych wyszukanych propozycji.
Przez wiele osób jest uważany za jedną z dwunastu wigilijnych potraw. Jego niezwykły aromat unosi się niemal w każdym domu w dniu Wigilii, przez co nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami. Tradycyjny kompot z suszu warto urozmaicić nowymi dodatkami i przyrządzić według naszej propozycji.
Zawsze robicie 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół? Co powiecie na małą odmianę? Mamy dla was kilka propozycji potraw nieco innych od tych klasycznych. Potrawy na wigilijny stół mogą być bardzo różne. Wypróbujcie nasze przepisy, a przekonacie się, że są tak samo pyszne jak tradycyjne.
Zbliżają się święta, a wraz z nimi świąteczne przygotowania, zwłaszcza kulinarne. Mamy dla Was świetne pomysły na ciasteczka na Boże Narodzenie – Top 3 przepisy polecają Trzy Kolory. Prosto od szefa kuchni trafią właśnie na Wasze świąteczne stoły!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.