Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2018-06-13 13:11:54
Autor zdjęcia/źródło: zatrucie pokarmowe, Pixabay
Do napisania tego artykuł zachęciła nas głośna w ostatnich dniach seria zatruć pokarmowych wywołanych prawdopodobnie salmonellą, do których doszło w znanej sieci kawiarni Green Cafe Nero. Zgodnie z informacjami podanymi przez badający problem Sanepid dojść miało do przerwania łańcucha chłodniczego produktów (najprawdopodobniej ciast z kremami), które były oferowane w kawiarniach sieci.
W filmiku opublikowanym na Facebooku Green Cafe Nero, prezes firmy Adam Ringer bardzo przeprasza za zaistniałą sytuację i zapewnia "... Staramy się cały czas ustalić, co było przyczyną tego, co się stało". Na korzyść firmy przemawia fakt, że nie zatuszowali sprawy, przyznali się do błędu i starają się zadośćuczynić poszkodowanym. Bez problemu możemy zrozumieć również osoby, które uległy zatruciu i dla nich takie przeprosiny nie mają wielkiego znaczenia w sytuacji, gdy sami leżą w szpitalu.
>>> Czytaj też: Letnie dolegliwości pokarmowe u dzieci i jak im skutecznie zaradzić
Przy okazji chcemy wszystkim przypomnieć skąd mogą brać się letnie zatrucia pokarmowe. Pomijamy sytuacje, gdy do potrawy dostaną się np. jajka zakażone bakterią - pałeczkami Salmonella, bo na to zwykle nie mamy wpływu kupując jajka i wierząc, że przed wprowadzeniem do sklepów zostały przebadane. Podobnie jest w przypadku mięsa i mleka. zwierzęta i ludzie wydalający bakterie mogą być źródłem zakażenia.
Najczęściej nośnikami salmonelli są produkty spożywcze, które zawierają surowe jajka
Latem, z uwagi na wysokie temperatury sami możemy zadbać o własne bezpieczeństwo i próbować się uchronić przed zakażeniem stosując się do najważniejszych zasad:
W wypadku zakażenia salmonellą objawy choroby mogą występować od 6-72 godzin od spożycia zakażonej potrawy. Natomiast zakażenia wywołane np. gronkowcem mogą pojawiać się dużo szybciej, już w dwie godziny po spożyciu skażonej żywności.
Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to:
bóle brzucha,
nudności,
wymioty,
biegunka,
gorączka,
osłabienie
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
83.10.*.* 2018.07.12 14:48
Ja jako osoba mająca skłonność do częstych zatruć mam już opracowany plan działania. Lekkostrawna dieta i maślan sodu. Jedyny lek, który mi rzeczywiście pomógł. Na urlopie w polsce udało mi się go kupić bez recepty pod nazwą intesta.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.