Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW!
Opublikowany przez:
Kasia P.
Przepisy na Wielkanoc mogą być nudne, ale mogą być też pyszne. Tym razem mamy coś na prawdę wyszukanego. Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje najciekawsze i sprawdzone przepisy.
Pieczeń na Wielkanoc
Składniki:
- 2 kg - mięsa na pieczeń
- 3 łyżki - oleju
- 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina
- suszone śliwki do szpikowania
Marynata
- 1 łyżka - ziaren jałowca
- 1 łyżeczka - ziela angieskiego
- 1 łyżeczka - pieprzu
- 2 - liście laurowe
- 2 - goździki
- 4 ząbki - czosnku
- 1 łyżka - soli
Opis przygotowania
- Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieścić w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielić kilkanaście sekund. Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki zrobić w malakserze.
- Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą. Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki.
- Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn „zebrał” cały smak spod mięsa) po czym dodać do pieczeni.
- Gęsiarkę włożyć na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.
Robiąc wielkanocną pieczeń proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy. Chyba, że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
gocha2323
2016.03.12 09:57
muszę coś wybrać!! zrobiłam się głodna!
-
Stokrotka
2016.03.12 09:25
Ile to pyszności! A tu tylko dwa dni świąt..