Opublikowany przez: Paulina22
Jeśli wolisz pączki z nadzieniem to dobrym wyborem będą pączki pieczone z nadzieniem budyniowym. Oto przepis:
Składniki:
Masa budyniowa:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Rozrób drożdże w ¼ szklanki ciepłego mleka i dodaj 1 łyżeczkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby trochę podrosło. Następnie dodaj mąkę, 1 łyżkę cukru, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, sól i spirytus. Dobrze wyrób ciasto , posyp je mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około ½ godziny.
Masz teraz czas na przygotowanie masy budyniowej.
Dodaj do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz mąkę i wszystko razem zagotuj. Gotową masę powinnaś teraz ostudzić.
Jeśli ciasto wyrosło uformuj kule (wielkość według uznania). Powstałe kulki delikatnie spłaszczamy i łyżeczką wkładamy masę budyniową. Dokładnie zlep brzegi, aby masa nie „uciekła” z pączka. Tak przygotowywane pączki możesz umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je, aby jeszcze trochę podrosły. Po tym czasie włóż je do piekarnika, który wcześniej rozgrzałaś do 180oC. Gdy pączki się zarumienią wyjmij je z piekarnika, po ostygnięciu możesz skosztować swojego wypieku. Smacznego!
Daj znać, czy pączki się udały. Czekamy na komentarze :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
joasjoas 2014.01.30 22:02
Ciekawe....nie jadłam nigdy pieczonych pączków!!! Ale w sumie wydają się mniej pracochłonne niż tradycyjne :-)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.