Opublikowany przez: monika.g
Autor zdjęcia/źródło: pestka awokado @ pixabay.com
Awokado należy do tzw. superfoods, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie bez żadnych skutków ubocznych, najprościej mówiąc nie da się go przedawkować. Zawiera bardzo zdrowe tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości błonnika, aminokwasów, witamin, minerałów i antyoksydantów. Jak się jednak okazuje to nie miąższ awokado, a właśnie jego pestka jest największym źródłem antyoksydantów!
Już w 2013 r. w “Scientific World Journal” naukowcy opublikowali wyniki dotyczące badań na temat właściwości pestki awokado. Okazuje się, że ta bardzo duża część owocu, która zwykle ląduje w koszu na śmieci, nie tylko jest jadalna, ale posiada dużo więcej cennych właściwości prozdrowotnych niż sam miąższ awokado. W przeciwieństwie do pestek innych owoców nie zawiera ona cyjanku, zamiast niego występują w niej garbniki.
Antyoksydanty - pestka awokado jest źródłem antyoksydantów, zwalcza więc wolne rodniki, co zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, opóźnia procesy starzenia i chroni przed miażdżycą. Obniżają też poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze wpływają także na wzmocnienie odporności i dzięki temu zapobiegają wielu chorobom.
Pestkę trzeba wysuszyć i obrać. Aby to zrobić wystarczy położyć ją w ciepłym i suchym miejscu na 2-3 dni. Proces suszenia można przyspieszyć kładąc pestkę na kaloryferze w okresie grzewczym lub wkładając do piekarnika nagrzanego do 120 st. C na ok. 2 godziny. Lepiej jednak dać jej czas i pozwolić na naturalne wyschnięcie. Wtedy skórka popęka i da się łatwo skruszyć i obrać. Środek pestki trzeba następnie sproszkować np. trąc ją na tarce lub blendujac w blenderze po wstępnym rozdrobnieniu ostrym nożykiem. Proszek z pestki awokado ma gorzki smak, więc nie doda naszym potrawom walorów smakowych. Ma on za zadanie wzbogacić danie o cenne właściwości zdrowotne. Dodaj go więc do płatków, jogurtów, ciasteczek czy koktajli, a nawet kanapek lub zupy. Wystarczy łyżeczka dziennie, aby optymalnie wykorzystać cenne właściwości pestki awokado.
ZOBACZ TAKŻE:
Co zrobić aby dziecko polubiło zdrową żywność? Naukowcy już wiedzą!>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2019.05.30 20:09
Można jadać w całości. Moja pestka nasadzona. Puszcza kiełek. Będziemy mieli roślinkę.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.