Opublikowany przez: ULA 2012-02-24 13:54:47
Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
W miarę możliwości warto postawić na surowe warzywa i owoce oraz produkty z pełnego przemiału. Jeżeli pojawiają się problemy z trawieniem, surowe owoce i warzywa zastąpmy gotowanymi, a chleb razowy pszennym grahamem.
Bardzo ważne są produkty mleczne, szczególnie fermentowane (jogurty i kefiry), które dostarczą wapnia, pomogą w procesie trawienia i wzmocnią odporność. Posiłki powinny być jadane często i regularnie, ale o mniejszych objętościach.
Aby spowalniać proces starzenia, należy spożywać produkty bogate w antyoksydanty: zioła, owoce świeże i suszone, zieloną herbatę, ryby, niewielką ilość orzechów oraz warzywa.
ab
Aktywni po 50 - dodatek do "Gazety Olsztyńskiej"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.