Opublikowany przez:
Monika C.
Autor zdjęcia/źródło: Jak długo przechowywać ugotowaną żywność w lodówce @Food photo created by bearfotos - www.freepik.com
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż a ile mięso?
Myślisz, że jeśli produkty zostały podane obróbce termicznej, to ich termin przydatności do spożycia się wydłużył? Nie koniecznie. Zazwyczaj są to tylko 1-2 dni! Ważne też, by żywność, którą planujesz przechowywać w lodówce była schłodzona w ciągu około 1 godziny – powolne stygniecie na blacie stwarza możliwości rozwoju chorobotwórczych bakterii. Jak długo można zatem przechowywać ugotowany ryż, makaron i inne produkty?
>>> Czytaj też: Mamo, czy wiesz czego lepiej nie przechowywać w lodówce? To warto wiedzieć
Mięso – poddane obróbce termicznej można przechowywać w lodówce 3-4 dni, czyli dłużej niż makaron i ryż! Obowiązuje tu ta sama zasada – jeśli nie zjesz wszystkiego bezpośrednio po przygotowaniu, schłodź potrawę jak najszybciej i schowaj ją do lodówki. Przed jedzeniem upewnij się, ze pachnie tak jak powinna, jeśli masz najmniejsze wątpliwości – wyrzuć – nie ryzykuj zatrucia pokarmowego.
Źródło: NHS, FDA, mamadobrarada
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.