Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: pixabay.com
Picie herbaty przynosi wiele korzyści. Spowalnia rozwój osteoporozy, zmniejsza ryzyko raka, opóźnia starzenie, jest dobra dla serca, dba o zęby i dziąsła, pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i relaksuje Wypijając jej trzy filiżanki dziennie już po dwóch tygodniach o 25% zwiększa się we krwi obecność flawonoidów neutralizujących wolne rodniki i zapobiegających utlenianiu się witaminy C. Wśród wielu powyższych zalet należy wspomnieć także, że jest ona produktem nieprzetworzonym, a przyrządzona bez dodatku cukru, nie dostarcza nam kalorii.
Co różni herbaty?
Oczywiście wiele czynników. Jednym z nich jest proces powstawania tych herbat, a zwłaszcza proces fermentacji.
Także różni je temperatura parzenia. Wrzątkiem zalewamy herbatę czarną, ciemny ulung i herbatki ziołowe. W nieco niższej temperaturze parzymy herbaty białe, zielone oraz zielony ulung . Zbyt gorąca woda powoduje cierpki smak tych herbat.
Jak parzymy herbatę?
Znamy wiele sposobów parzenia herbaty liściastej. Jednak niezależnie od tego, w jaki sposób ją przyrządzamy, jest kilka ważnych rzeczy o których powinniśmy wiedzieć.
Poznajmy najbardziej znane herbaty
Yerba mate – jest to napój ziołowy pochodzący z Ameryki Południowej. Powstaje on z rośliny należącej do rodziny ostrokrzewów. Yerba mate dodaje energii, ponieważ zawiera kofeinę. Napar ma bardzo charakterystyczny smak, zaparza się go w specjalnych tykwach.
Czerwona herbata – ma specyficzny ziemisty smak. Oczyszcza krew z toksyn, reguluje pracę watroby i jelit. Poza tym pomaga w zaparciach i ponoć jest zbawienna po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu.
Biała herbata -jest w zasadzie nieprzetworzona. To po prostu oberwane uschnięte listki. Czasami liście delikatnie dosusza się na suszarkach. Jej liście mają naturalny kształt. Ze względu na utlenianie mogą być one w różnych kolorach od białego do brązowego. Dają one jasnozielony lub żółty napar i są najdelikatniejsze, jeśli chodzi o smak i aromat.
Zielona herbata - jest zrywana, poddawana więdnięciu i wałkowana. W zielonej herbacie świeże liście są albo "gotowane" na parze, albo prażone w gorącej, suchej kadzi w temperaturze, która zatrzymuje enzymy powodujące brązowienie liści. Przypomina to nieco blanszowanie warzyw.
Rooibos – uzyskuje się ją z liści czerwono krzewu. Ma ona delikatny smak i aromat. Działa uspokajająco, gdyż nie zawiera kofeiny. Dzięki rutynie poprawia ukrwienie i obniża ciśnienie krwi.
Pu-erh - proces jej dojrzewania trwa od kilku miesięcy do kilku lat. Dzielimy ją na surową zieloną lub dojrzałą ciemną. Dojrzała pu-erh ma ziemisty lub leśny, nieco stęchły zapach i bogaty, pełny smak.
Herbata oprócz zalet posiada też wady
Obecne w herbacie taniny zmniejszają wchłanianie żelaza. Nie powinniśmy więc popijać nią leków ani suplementów. Znajdujące się w niej inne związki mogą różnie wpływać na przyswajalność witamin i minerałów. Ich nadmierne lub niedostateczne działanie może wywołać wiele szkód dla zdrowia.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Zielona herbata dla młodości i piękna>>
Herbata - orzeźwia i uspokaja…>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.