Opublikowany przez:
LwiaMatka
2019-10-23 23:53:27
Autor zdjęcia/źródło: Sumaia Alzadjali / Unsplash
„Cukierek albo psikus!” – w Halloween z takim hasłem na ustach mogą nas zaskoczyć u drzwi mali przebierańcy. Aby nie zasłużyć sobie na niemiły psikus czy miano sztywniaka, warto mieć w domu pod koniec listopada zapas słodkości. Jeśli chcemy zaś zapaść w pamięć młodym strachom na dłużej, postarajmy się i również zaskoczmy maluchy kreatywnością! Oto TOP 5 pomysłów na oryginalne słodycze na Halloween 2019:
Dla cukrofobów. Obieramy ze skórki banana. Kroimy go na pół. Końcówki lekko zkracamy. Tak przygotowane połówki banana nabijamy na patyk szaszłykowy. Doklejamy czekoladowe oczy i buzię (z gotowych elementów dekoracji cukierniczej). Zdrowa przekąska na Halloween gotowa!
Fot. @nanys2pesos_instagram
Dla spieszących się. Do ciastek typu markizy, wtykamy w centralną część z kremem połamane paluszki z sezamem lub makiem - po 4 z każdej strony. Z masy cukrowej (białej i czarnej) lepimy gałki oczne i mocyjemy na ciastku (za pomocą innego koloru masy cukrowej). Pajączki markizowe gotowe!
Fot. @litlleacornsgrow_instagram
Przepis na domowe trufle powinien znajdować się w kulinarnym dossie każdego łasucha. Jeśli już wiemy jak je zrobić, wystarczy nadac truflom odrobinę upiorny kształt - na Halloween sprawdzą się jako mroczne trumienki. Pralinowe trumienki przyozdabiamy na koniec kakao i białym krucyfiksem z polewy z białej czekolady lub cukru pudru (nakładane wykałaczką).
Fot. @mrs_redbranch_instagram
Pajęczynowa tartę lub mazurek przygotowujemy wg. tradycyjnego przepisu (lub naszego ulubionego). Tajemnica tkwi w dekoracji. Aby uzyskać efekt pajęczynowej polewy, należy na gorącej polewie z lukru, za pomocą końcówki dekoracyjnej do ciast, nakroplić kilka okręgów (od najmniejszego do największego okręgu) okręgów z czarnej czekolady. Następnie za pomocą cienkiego patyczka (np. po sushi) łączymy, a raczej rozprowadzamy nakroplone kropelki - najpierw w okręgi a następnie w sieć, łącząc promieniami punkty od pierwszego okręgu na środku ciasta po krańcowy okręg.
Ciasteczka typu brownie czy tzw. jeżyki, wypiekamy normalnie jak zawsze. Upiorny akcent dodamy, jak ostygną. Z białej i czarnej masy lukrowej przygotowujemy różnej wielkości kuleczki (białe ciut większe od czarnych). Następnie wyklejamy ciasteczka najpierw białymi kuleczkami (w roli gałki ocznej), które przy lekkim nacisku spłaszczamy, a następnie czarne kuleczki (w roli źrenic). "Źrenice" ciasteczek możemy umieszczać niecentralnie w białej przestrzeni "gałki" - osiągniemy dodatkowo efekt rozbieganych oczu.
Dla minimalistów. Zagniatamy kruche ciasto i wycinamy ciasteczka - duszki. Wypiekamy. Gdy ostygną, polewamy je białym lukrem. Niektóre do połowy inne całe. Możemy dodać oczka z masy cukrowej. Ciastkowe miłe duszki gotowe.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!