Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-10-23 23:53:27
Autor zdjęcia/źródło: Sumaia Alzadjali / Unsplash
„Cukierek albo psikus!” – w Halloween z takim hasłem na ustach mogą nas zaskoczyć u drzwi mali przebierańcy. Aby nie zasłużyć sobie na niemiły psikus czy miano sztywniaka, warto mieć w domu pod koniec listopada zapas słodkości. Jeśli chcemy zaś zapaść w pamięć młodym strachom na dłużej, postarajmy się i również zaskoczmy maluchy kreatywnością! Oto TOP 5 pomysłów na oryginalne słodycze na Halloween 2019:
Dla cukrofobów. Obieramy ze skórki banana. Kroimy go na pół. Końcówki lekko zkracamy. Tak przygotowane połówki banana nabijamy na patyk szaszłykowy. Doklejamy czekoladowe oczy i buzię (z gotowych elementów dekoracji cukierniczej). Zdrowa przekąska na Halloween gotowa!
Fot. @nanys2pesos_instagram
Dla spieszących się. Do ciastek typu markizy, wtykamy w centralną część z kremem połamane paluszki z sezamem lub makiem - po 4 z każdej strony. Z masy cukrowej (białej i czarnej) lepimy gałki oczne i mocyjemy na ciastku (za pomocą innego koloru masy cukrowej). Pajączki markizowe gotowe!
Fot. @litlleacornsgrow_instagram
Przepis na domowe trufle powinien znajdować się w kulinarnym dossie każdego łasucha. Jeśli już wiemy jak je zrobić, wystarczy nadac truflom odrobinę upiorny kształt - na Halloween sprawdzą się jako mroczne trumienki. Pralinowe trumienki przyozdabiamy na koniec kakao i białym krucyfiksem z polewy z białej czekolady lub cukru pudru (nakładane wykałaczką).
Fot. @mrs_redbranch_instagram
Pajęczynowa tartę lub mazurek przygotowujemy wg. tradycyjnego przepisu (lub naszego ulubionego). Tajemnica tkwi w dekoracji. Aby uzyskać efekt pajęczynowej polewy, należy na gorącej polewie z lukru, za pomocą końcówki dekoracyjnej do ciast, nakroplić kilka okręgów (od najmniejszego do największego okręgu) okręgów z czarnej czekolady. Następnie za pomocą cienkiego patyczka (np. po sushi) łączymy, a raczej rozprowadzamy nakroplone kropelki - najpierw w okręgi a następnie w sieć, łącząc promieniami punkty od pierwszego okręgu na środku ciasta po krańcowy okręg.
Ciasteczka typu brownie czy tzw. jeżyki, wypiekamy normalnie jak zawsze. Upiorny akcent dodamy, jak ostygną. Z białej i czarnej masy lukrowej przygotowujemy różnej wielkości kuleczki (białe ciut większe od czarnych). Następnie wyklejamy ciasteczka najpierw białymi kuleczkami (w roli gałki ocznej), które przy lekkim nacisku spłaszczamy, a następnie czarne kuleczki (w roli źrenic). "Źrenice" ciasteczek możemy umieszczać niecentralnie w białej przestrzeni "gałki" - osiągniemy dodatkowo efekt rozbieganych oczu.
Dla minimalistów. Zagniatamy kruche ciasto i wycinamy ciasteczka - duszki. Wypiekamy. Gdy ostygną, polewamy je białym lukrem. Niektóre do połowy inne całe. Możemy dodać oczka z masy cukrowej. Ciastkowe miłe duszki gotowe.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.