Opublikowany przez: ULA 2011-10-19 09:57:40
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje stanem nieżytowym jelit. Białko należy spożywać powyżej normy fizjologicznej (1,0 1,5 g/kg masy ciała).
Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany nieobfitujące w błonnik, np. dżemy, przeciery owocowe, miód, cukier, ziemniaki gotowane, tłuczone, purée, pieczywo jasne i czerstwe, drobne kasze, drobny makaron, ryż, lane kluski, chude mleko, twaróg, ryby, drób, cielęcina, masło, olej słonecznikowy, oliwa, warzywa i owoce zawierające witaminę C oraz karoten.
Obróbką kulinarną wskazanych posiłków powinno być gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii lub pergaminie. Należy ograniczyć spożywanie pieczywa razowego, żytniego, grubych kasz, przekwaszonych przetworów mlecznych, jaj, tłustego mięsa (wieprzowiny, baraniny, kaczki, gęsi), tłustych ryb, wędlin, śmietany, smalcu, cebuli, kapusty, orzechów, śliwek, słodyczy zawierających tłuszcz i kakao.
Przeciwwskazane są potrawy smażone, duszone z uprzednim obsmażaniem, pieczone, a także sosy na zasmażkach, sosy na wywarach mięsnych, tłuste ciasta, torty i ciastka z kremem.
Dzienną rację pokarmową należy rozdzielić na 5 posiłków. Jeżeli po zastosowaniu powyższych zaleceń żywieniowych ustąpią objawy dyspeptyczne (wzdęcia, burczenia i przelewania w jamie brzusznej, uczucie pełności poposiłkowej) można stopniowo przechodzić na dietę pełnowartościową.
Opracowanie: Medycyna Praktyczna - Lekarze pacjentom
mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
Piśmiennictwo:
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007
Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2011
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.