Opublikowany przez: Familiepl 2021-07-02 10:38:41
Autor zdjęcia/źródło: Food photo created by azerbaijan_stockers - www.freepik.com
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można zrobić zarówno pyszny dżem, jak i ciasto. Doskonale będzie również smakować kompot zrobiony z agrestu czy agrestowy mus, który może być równocześnie smacznym i naturalnym sorbetem lodowym.
Co zrobić z agrestu? Proponujemy agrestowy mus! Dzieci uwielbiają musy, dlatego latem warto pokusić się o prosty mus agrestowy. Co będzie potrzebnego musu agrestowego?
Jak zrobić mus agrestowy? Agrest należy umyć i odszypułkować. Owoce agrestu mają twarde skórki, więc dobrze jest je poddusić chwilę (ok. 10 -20 min.) aż będą miękkie. Następnie należy je zblendować i włożyć do lodówki do przestudzenia. W tym czasie należy ubić śmietankę, a po rozłożeniu masy agrestowej do pucharków, nałożyć 2-3 łyżki śmietanki na wierzch. Dla dzieci polecamy mus agrestowy bez dodatków – a jeśli przez chwilę zmrozimy go w zamrażalniku, otrzymamy pyszny sorbet agrestowy.
Kompot z agrestu to chyba najprostsza potrawa, jaką możemy przygotować z tego owocu latem. Agrest w proporcji pól na pół zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 20 min. Na koniec możemy dodać trochę cukru, bo owoce agrestu mogą być nieco kwaśne. Po przestudzeniu będziemy mieć doskonały napój na upalne dni.
To bardzo prosty babciny przepis na dżem agrestowy. Będzie pysznym dodatkiem do gofrów czy naleśników. Na kilogram agrestu potrzebujemy ok. 2 szklanek cukru (zależy, jak słodki dżem lubimy. Można go też zastąpić ksylitolem). Połowę agrestu – umytego i odszypułkowanego, miażdżymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej do lodówki). Potem gotujemy całość na bardzo małym ogniu i jak masa zaczyna gęstnieć dodajemy resztę całego agrestu i dalej gotujemy. Po ok. 2 godzinkach można dżem przelewać do słoika. Jeśli lubimy dżem o gładkiej konsystencji, można w trakcie gotowania przetrzeć go przez sito – wówczas usuniemy pestki i skórki. Oczywiście potem należy masę dobrze podgotować.
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanka cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki śmietany
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce agrestu + ewentualnie kilka truskawek
Do sporej miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i śmietanę –mieszając na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na dużą formę do pieczenia posmarowaną masłem, aby nie przylegało. Na wierzchu układamy owoce agrestu (lub mieszane). Ciasto pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-175 stopni.
CZYTAJ TEŻ >> Od kiedy można podać dziecku bób?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.